bio-forum.pl

Profesor Krzysztof Rostański nie żyje

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. Profesor Krzysztof Rostański nie żyje
28.gru.12 08:50
Piotr Grzegorzek

Oto treść nekrologu, który dopiero co do mnie dotarł. Byłem jednym z uczniów profesora.

Z żalem i smutkiem zawiadamiamy że w dniu 27 grudnia 2012 roku w wieku 82 lat zmarł Prof. zw. dr hab. Krzysztof Rostański emerytowany Profesor Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego, wybitny botanik i taksonom roślin, światowy specjalista rodzaju wiesiołek Oenothera, wieloletni Kierownik Katedry Botaniki Systematycznej, Prodziekan Wydziału w latach 1984-1987,

przewodniczący Oddziału Śląskiego Polskiego Towarzystwa Botanicznego, wykładowca i wychowawca wielu pokoleń biologów.

Za badania naukowe wielokrotnie wyróżniony nagrodami JM Rektora UŚ, Ministra Nauki Szkolnictwa Wyższego i Techniki, a także odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim Polonia Restituta, Krzyżem Oficerskim Polonia Restituta, Złotą Odznaką za Zasługi dla Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Środowisko akademickie, a zwłaszcza Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, straciło zasłużonego naukowca, cenionego nauczyciela akademickiego, prawego człowieka i oddanego Przyjaciela.

Dziekan, Rada Wydziału, pracownicy Zakładu Botaniki Systematycznej,

społeczność akademicka Wydziału Biologii i Ochrony ŚrodowiskaUniwersytetu Śląskiego.

Informację o uroczystościach pogrzebowych przekażemy w późniejszym terminie.

od cze.2009

2. Profesor Krzysztof Rostański nie żyje

Ta wiadomość bardzo mnie zasmuciła, bo profesora Krzysztofa Rostańskiego miałem okazje bardzo dobrze poznać. Z wyrazami współczucia.

od cze.2010

3. Profesor Krzysztof Rostański nie żyje
28.gru.12 14:41
Piotr Grzegorzek

Szanowni Państwo,

Pogrzeb Profesora rozpocznie się Mszą św. żałobną 2 stycznia 2013 r. o godz. 11: 00 w kościele św. Józefa (ul. Mikusińskiego 8, Katowice Józefowiec). Ostatnie pożegnanie odbędzie się po mszy, ok. godz. 12: 00, na Cmentarzu Parafialnym w Katowicach przy ul. Józefowskiej.

Z poważaniem,

Monika Jędrzejczyk-Korycińska

od mar.2008

4. Profesor Krzysztof Rostański nie żyje

Był to bardzo sympatyczny i uczynny człowiek, jeden z najfajniejszych profesorów jakich poznałem.

od cze.2010

5. Profesor Krzysztof Rostański nie żyje
2.sty.13 18:29
Piotr Grzegorzek

Pogrzeb profesora odbył się zgodnie z zapowiedzią. O jego randzie może świadczyć fakt, że kondukt pogrzebowy miał ponad 500 m długości, a żałobnicy zajęli na czas przejścia połowę jezdni.

Oto dwa zdjęcia. Na początku trumna w kościele.

Potem żałobnicy wokół miejsca wiecznego spoczynku.

wątek zamknięty ⊗ - właściwe miejsce dla dyskusji jest w innych wątkach oznaczonych ⊙ poziom wyżej lub w innym dziale forum
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji