Nie mogłem znaleźć nigdzie podobnego wątku, a naszła mnie taka oto refleksja.
Czasami trudno jest oznaczyć grzyba blaszkowego, szczególnie w jego młodym stadium, na podstawie koloru owocnika, kształtu trzonu itp.
Jednak kształt blaszek rózni się u wielu gatunków, a z tego co wiem, istnieje kilka rodzajów blaszek, min.:
- blaszki równej długości
- blaszki różnej długości, gęsto lub rzadko ustawione
- blaszki rozwidlone (w kierunku brzegu kapelusza)
- blaszki anastomozujące (mające między sobą nieregularne połączenia)
Tak więc proponuję zamieścić w tym wątku zdjęcia układów blaszek u różnych gatunków grzybów, tak by ich oznaczanie było łatwiejsze.
Ostatnio znalazłem rosnącego na piaszczystym podłożu w sąsiedztwie gąsek młodego muchomora sromotnikowego. Może ja się nie znam, ale na pierwszy rzut oka ŁUDZĄCO przypominał gąskę.
Tak więc, dla dobrego przykładu :) wrzucam zdjęcie gąski zielonki. Jak widać ma ona blaszki różnej długości, gęsto ustawione, charakterystycznie pofałdowane w pobliżu brzegu kapelusza.
Jeżeli znacie jakieś przykłady grzybów, które wydają się bardzo podobne do siebie, a można je odróżnić na podstawie kształtu blaszek, napiszcie.
Byłbym bardzo ostrożny z koncentrowaniem się na jednym kryterium do różnicowania gatunków grzybów.
Blaszki są dobrym kryterium jedynie dla pewnej klasy rozróżnień (np. kurka - lisówka pomarańczowa, albo purchawka - zieleniatka:-)) dla innych niekoniecznie.
Dla rozróżnienia zieleniatka - muchomor sromotnikowy, blaszki, a w zasadzie ich barwa, są jednym z kryteriów.
Istotnie barwa kapelusza, przy porównywaniu tych dwóch gatunków, może być uznana za dość podobną. Faktura powierzchni jest już inna. To co pewnie różnicuje to brak u gąski zielonki błoniastych resztek osłony, u muchomora sromotnikowego jest i pochwa i pierścień. Pierścień może z wiekiem zaniknąć.
No i zapachem się różnią.
Obszerna dyskusja na ten temat jest na stronie muchomora sromotnikowego.
Warto dać ilustracje różnych typów blaszek - ma to olbrzymi walor pedagogiczny - zwraca uwagę czytelników tego wątku na te cechy budowy grzyba, na które być może wcześniej nie zwracali uwagi.
Masz na pewno rację, Marek, ale temat mnie bardzo zaciekawił. Takie opisywanie w książkach wyglądu blaszek na nic mi się nie przyda, ponieważ jestem wzrokowcem. Sądzę, że takich osób jest wiele. :)
wpinam się między Czcigodnych, bo temat wydaje się pierwotnie ważny. Znajdujemy grzybka wzrokiem - kolor, kształt-;, podnosimy - trzon, pierścień, podstawa, blaszki-ew w innej kolejności....!!! ZAWSZE identyfikujemy zespołem cech.
Mam czasem wątpliwości, czy ten siwek ( gąska siwa, niekształtna), jest tym grzybem którego chcę zjeść. Decyduje kolor na trzonie pod kapeluszem-w górnej części trzonu - żółtozielony, żółtawy-nigdy niewyrażny, nieokreślony.
.. przykład fotograficzny Roberto'a /?/ chyba nie jest dobry; różnicowanie odmian, podgatunków oczywiście tak. Blaszki nie są cechą tak pierwszorzędną..
(wiadomość edytowana przez teddi 20. Listopada. 2004)
Ejże, nigdzie nie napisałem, że blaszki są jedyną cechą, którą należy brać pod uwagę podczas oznaczania grzybów.
cytat:Tak więc proponuję zamieścić w tym wątku zdjęcia układów blaszek u różnych gatunków grzybów, tak by ich oznaczanie było łatwiejsze.
Chodziło mi o informacje na temat grzybów o bardzo charakterystycznych blaszkach. Właśnie jak na przykład gąska, której zdjęcie zamieściłem.
Ponadto gąska, o ile się nie mylę, ma wysokość blaszek znacznie większą w pobliżu trzonu, niż przy brzegu kapelusza. Nie spotkałem dotychczas takiej cechy u żadnego innego grzyba.
A może jednak?
Już się nie odzywam :)
.. Jolu? -
- dobranoc?! do zimówek?!! do wiosny???.. Roberto, chciałbym przejrzeć atlasy porównawcze blaszek różnych grzybów;..