bio-forum.pl

mały fioletowy na leśnej drodze

bez logowania - można przeglądać
Hygrocybe

od wrz.2004

1. mały fioletowy na leśnej drodze

Znalazłem dzisiaj takiego małego cudaka...

Wyrósł na gołej ziemi na leśnej drodze w lesie mieszanym (pod jodłą, świerkiem, dębem i grabem), w towarzystwie mchu i jakiegoś drobnego zielska.

Tylko jeden owocnik.

Średnica kapelusza wynosiła 9 mm, wysokość owocnika 13 mm.

Kolory takie jak na zdjęciach, kapelusz fioletowawy, w centrum ciemniejszy, trzonek podobnie zabarwiony, przy blaszkach ciemniejszy, blaszki jasnolila, robiły się już lekko szarawe, szarawoochrowe (widać, że owocnik już trochę starszy), teraz przy suszeniu grzybek stracił nieco kolorów.

Kapelusz suchy, trzonek też, ale nie wiem, czy grzybek normalnie tak ma, czy jest podsuszony - w lesie straszna susza, więc potem się wyniosłem z grzybobraniem na podmokłą ląkę za lasem;-)

Co to może być?

Na razie zastanawiam się nad Hygrocybe viola - makro nawet pasuje, trzeba sprawdzić cechy mikro - jeśli to oznaczenie się potwierdzi, to prawdopodobnie będzie to nowy gatunek dla Polski.

Oczywiście może to być jakaś Omphalina, albo coś jeszcze innego...

Jakieś propozycje?:-)

od kwi.2004

2. mały fioletowy na leśnej drodze

Podobny jest też Marasmiellus rosellus (dawniej Omphalina rosella) Tylko zwykle jest nieco jaśniejsza. Mikroskop!

od wrz.2004

3. mały fioletowy na leśnej drodze

Pojawiły się znowu, tym razem w większej ilości - znalezione dzisiaj, dokładnie w tym samym miejscu.

Zebrałem kilka + mech i wątrobowce rosnące w pobliżu.

To czego nie wynotowałem w zeszłym roku:

Kapelusz słabo higrofaniczny, z krótkimi włoskami w centrum (u tego wcześniejszego też je widać), bruzdkowany. Trzonek z jedwabistym połyskiem. Kolory nieco zmienne - mogą być ciemniejsze lub jaśniejsze, ale zawsze różowo-fioletowe.

Podobnie jak wcześniej - blaszki najpierw są w kolorze całego grzybka - potem się odbarwiają.

Fotki takie sobie, bo mam problem techniczny z aparatem (zepsuło mi się pokrętło do zmieniania czasu naświetlania - muszę robić na automacie:- (()

od wrz.2004

4. mały fioletowy na leśnej drodze

Tutaj są bardzo podobne:

users.skynet.be

Z tego co pamiętam, to grzybek z zeszłego roku miał większość podstawek niedojrzałych i bardzo mało zarodników - ale wielkością pasowały.

od wrz.2004

5. mały fioletowy na leśnej drodze

W końcu znalazłem chwilę czasu dla tego grzybka, no i mam już zaplecze techniczne (co prawda nie własne i prywatne;-)), więc zamieszczam foto podstawki. Tylko jedno i bardzo słabe, bo jeszcze nie opanowałem tej kamery, a do tego ktoś inny zapaprał obiektyw olejkiem i tego nie wyczyścił...

Preparat też paskudny mi wyszedł: P

Wszystkie podstawki jakie znalazłem miały po dwie sterygmy, miałem czas zmierzyć tylko jedną - 46, 3 x 9-10 mm, czyli wielkość pasuje na H. viola.

Oczywiście to trzeba zrobić jeszcze raz i tym razem porządnie: D

Grzybek zostanie zsekwencjonowany, więc zostanie oznaczony z największą możliwą dokładnością, artykuł już się pisze na moim komputerze, jedyne ograniczenie to czas...

od wrz.2006

6. mały fioletowy na leśnej drodze

O, wygląda jak większy i bardziej kolorowy brat (albo raczej siostra) mojego grzybka [bf#95155]

od lis.2006

7. mały fioletowy na leśnej drodze

jakim odczynnikiem byl wybarwiany preparat?

intryguje mnie ten niebieski kolor tkanki

pozdrawiam

od wrz.2004

8. mały fioletowy na leśnej drodze

cotton blue, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :)

od wrz.2004

9. mały fioletowy na leśnej drodze

Wstępnie się pochwalę, że sekwencja regionu ITS jest BARDZO podobna do tej zdeponowanej w NCBI, uzyskanej z grzybka z zielnika Royal Botanic Gardens :)

Jeszcze mnie czeka z tym dużo pracy niestety.

Czyli raczej jest to H. viola, bo RBG prawie na pewno ma dobrze oznaczony materiał: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji