bio-forum.pl

Resupinowate ze świerka ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Resupinowate ze świerka ?

leżący już od dłuższego czasu świerkowy wykrot.

Grzybki pewnie banalne ale sam nie bardzo z nimi moge poradzić.

Pierwszy wygląda na korzeniowca wieloletniego, rósł na dolnej części pnia.

Zgadza się? (hymenofor trochę dziwny? - albo zbyt słabe mam opatrzenie).

Większość zdjęć robiona w domu, źle fotografuje się stojąc po kolana w śniegu.

drugi rósł na powierzchni wyrwanych ziemi korzeni.

od maj.2002

2. Resupinowate ze świerka ?

Pierwszy to rzeczywiście Heterobasidion. Jeśli masz jakiś okaz Heterobasidion annosum z sosny to porównaj wielkość porów z tym, który pokazujesz tutaj. Jeżeli pory są znacząco mniejsze niż u okazu z sosny to może być Heterobasidion parviporum.

Na pozostałych zdjęciach moim zdaniem jest Amylosterum areolatum.

od maj.2009

3. Resupinowate ze świerka ?

Co do Heterobasidion to tych grzybów mam w lesie tyle, że jest w czym przebierać. Przy najbliższej okazji postaram się zebrać z różnych substratów i porównam pory.

Dzięki za podpowiedź:-)

od maj.2009

4. Resupinowate ze świerka ?

od maj.2002

5. Resupinowate ze świerka ?

Bardzo ładne porównanie, no i masz odpowiedź:-)

od maj.2009

6. Resupinowate ze świerka ?

Zauważyłem jeszcze jedną różnicę ale do tej pory sprawdziłem na kilku owocnikach i jak na razie zawsze sie powtarzała ale nie jestem jeszcze pewien czy będzie wiarygodna jeśli sprawdzę więcej okazów.

Chodzi mi o brzegi porów, u korzeniowca wieloletniego są bardziej ostre i nieregularne, natomiast u korzeniowca drobnoporego we wszystkich przypadkach (jak do tej pory) były zaokrąglone i bardziej gładkie?

- na tych fotkach ta różnica bardzo dobrze widoczna!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji