bio-forum.pl

Nadrzewny o dziwnym kształcie

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2013

1. Nadrzewny o dziwnym kształcie
Zdjęcie

Proszę o rozpoznanie gatunku.

W ostatnią sobotę znalazłem na ściętej olszynie, jasnożółty, dość miękki, lekki, bocznie przyrośnięty do pnia. Przekrój widoczny na zdjęciu, owocnik o bardzo nieregularnym kształcie. Sam nie potrafię rozpoznać, proszę o pomoc. Co to za grzyb, czy jest rzadki, pod ochroną?

od cze.2010

2. Nadrzewny o dziwnym kształcie
12.maj.13 06:32
Piotr Grzegorzek

Oczekiwałem na wejście lepszych od siebie. Jedno jest pewno, to huba. Jeśli był jasnożółty, dość miękki to w grę może wchodzić bardzo sponiewierany życiem żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus. Wówczas inną charakterystyczną cechą jest kruchość miąższu. Zasadniczo gatunek pospolity.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 12. maja. 2013)

od kwi.2013

3. Nadrzewny o dziwnym kształcie

Na pewno nie jest to żółciak siarkowy, znam ten gatunek i rozpoznaję go w różnych fazach rozwoju.

To z mojego zdjęcia najbardziej pasuje mi do miękusza rabarbarowego, pięknie pachnie anyżem. Owocnik jest wyschnięty i wyblakły, miąższ jest miękki, nieco elastyczny. Jest to gatunek bardzo rzadki w mojej okolicy w przeciwieństwie do żółciaka siarkowego.

Czy można pomylić miękusza rabarbarowego z innymi gatunkami, jak je odróżnić?

(wypowiedź edytowana przez artur-bokla@wp. pl 12. maja. 2013)

od maj.2009

4. Nadrzewny o dziwnym kształcie

No właśnie, grzyb juz rósł przed ścięciem, a po ścięciu zmieniła się orientacja i stąd taki nietypowy kształt.

Czy to miękusz, możesz sprawdzić jeśli masz KOH (roztwór), pod jego wpływem przebarwia się na purpurowo (dowolna część owocnika).

od kwi.2013

5. Nadrzewny o dziwnym kształcie

Zrobiłem próbę z roztworem NH4OH, miąższ przebarwił się na purpurowo. Teraz nie mam wątpliwości.

Dziękuję za pomoc.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji