bio-forum.pl

Moja hodowla ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Moja hodowla ?

Co można jeszcze wyhodować w domu??

Kiedyś juz wspominałem o moim akwarium w piwnicy, a teraz wrzuce kilka ciekawszych "wynalazków" z niego.

Może pomożecie zidentyfikować.

Na początek dwie grzybówki rosnące na korze, już nawet nie pamietam z jakiego drzewa.

..

Na innym kawałku rozwija sie jakaś grzybnia (?) ale czy na pewno?

..

Około dwóch/trzech tygodni temu znalazłem mleczaje z białym nalotem na blaszkach a wśród nich białe grudki, tak małe że nie dało sie nawet pod lupą uzyskać jakiegoś konkretnego obrazu.

Dziś mam juz jakieś owocniki?

..

tez około dwóch tygodni temu wsadziłem do mojej "dojrzewalni" kawałek patyka wierzbowego porażonego czymś pewnie z rodzaju Hypoxylon albo cos podobnego tylko mniej wypukłe, raczej rozpostarte bardziej.

Dziś zauważyłem kilka czerwonych wypustków, podejrzewam że byc może anamorfy czegoś tego?

Na razie wielki znak zapytania, przynajmniej dla mnie.

Wielkość, coś około milimetra.

..

mam nadzieję, że będą dalej rozwijać się a jeśli tak, to ciąg dalszy nastąpi:-)

od maj.2009

2. Moja hodowla ?

Zapomniałem dodać: - te "purchaweczki" rosna na rzadko u nas spotykanym Lactarius leonis (w ub. roku oznaczony przez Błażeja).

od paź.2007

3. Moja hodowla ?

Te czerwone to mi na śluzowce wyglądają.

od maj.2009

4. Moja hodowla ?

Jesli tak, to najbardziej pasowałby rulik stożkowaty - Lycogala conicum.

od maj.2009

5. Moja hodowla ?

Z kolei z tych "czarnych placków" podejrzewanych o Hypoxylon wyrastają jakieś "stworki" ale jeszcze zbyt małe aby uzyskać dobry obraz. Trzeba zaczekać.

od maj.2009

6. Moja hodowla ?

Przed chwilą znów zajrzałem do swojej hodowli.

Grzybówki już prawie przejrzałe.

"Purchaweczki" to już "kolosy", najwieksza coś około 5-6 mm.

Macie na nią jakieś pomysły???

Osobiście nic podobnego nie znalazłem... a trochę czasu już jej poświęciłem:- (

W zasadzie prawie wcale nie zmieniły sie, oczywiście poza tym, że urosły.

..

Czerwone śluzowce prawie wcale nie urosły ale powoli zatracają intensywna czerwoną barwę (tak mi sie wydaje)?

..

Troche podrosły jakieś "gluty" - te prezentowane w poście wyżej na ostatniej fotce, ale też jeszcze baaaaaaaaaardzo małe.

od maj.2003

7. Moja hodowla ?
10.maj.13 14:21
Anna Kujawa "AniaK"

skoro na mleczaju i białe to może Asterophora się wykluwa

od maj.2009

8. Moja hodowla ?

Myślałem o niej i przejrzałem w sieci co tylko sie dało ale nie znalazłem nic podobnego?

Linkuje dla porównania fotkę Ani, widać na niej owocniki w każdym stadium rozwoju ale czy cos jest podobnego?! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x62cff5cded58)->status_line!.

Cholernie jestem ciekaw, ale myśle, że tylko czas może dać odpowiedź na tę zagadkę.

Biorąc jednak pod uwagę to, że jakby nie było, ale owocniki rozwijaja się w warunkach sztucznych, to moga różnić się od tych z naturalnych.

Zobaczymy, też myślałem, że to nic innego być nie może?

Obym tylko dohodował je do końca!

od maj.2009

9. Moja hodowla ?

Następne fotki z dziś!

Owocniki zaczynają ciemnieć i coraz bardziej przypominają wyglądem coś ze śluzowców chociaż z takimi nigdy jeszcze nie spotkałem się,... no i oczywiście wolałbym gdyby to było coś jednak z grzybków:-)

Temu największemu jeszcze trochę brakuje do centymetra, pozostałe przy nim to "mizernoty".

od maj.2009

10. Moja hodowla ?

Postanowiłem jednemu z mniejszych zrobić przekrój, miąższ zwarty, jędrny.

od maj.2006

11. Moja hodowla ?

Mi przypomina galas, coś owadziego. Czy to ciemniejsze w dolnej części to komora, czy tylko ciemniejszy, bardziej wodnisty miąższ?

od maj.2013

12. Moja hodowla ?

Och nie.... Galas nie ma grzybni u podstawy a to widać na poprzednich zdjęciach, gdy "to" było jeszcze białe. Galasy nie rosną tak równo. No i galas nie może rosnąć na martwej tkance a tu podłożem jest martwy już blaszkowiec.

od paź.2007

13. Moja hodowla ?

A to nie jakieś skleroty?

od maj.2009

14. Moja hodowla ?

Nad sklerotami też zastanawiałem się (bardzo prawdopodobne)!

Zastanowił mnie fakt dlaczego to "coś" rosło na blaszkach czyli na dolnej stronie owocnika a nie na górnej. W zasadzie zauważyłem je bo kilka wystawało z podwiniętego nieco do góry boku owocnika leżącego blaszkami na ziemi ale większość rosła pod przykryciem, pomiędzy kapeluszem a podłożem.

Co do ciemniejszego zabarwienia miąższu to nie jest komora tylko naturalny proces ciemnienia postępujący od podstawy do wierzchu owocnika. Widać to również na powierzchni.

Spróbuję jeszcze odwiedzić miejsce gdzie je znalazłem, sporo tego tam było i na pewno jeszcze cos bym znalazł. Teren jednak niezbyt ciekawy, wokół grzęzawiska i wysokie zielska pełne kleszczy.

od wrz.2004

15. Moja hodowla ?

a nie sa to czasem sklerotia Collybia cookei?

od maj.2009

16. Moja hodowla ?

od maj.2003

17. Moja hodowla ?
17.maj.13 11:00
Anna Kujawa "AniaK"

O, Marcin, trafiłeś w sedno chyba. Raczej C. tuberosa, bo cookei ma żółtą, nieregularną sklerotę.

od maj.2009

18. Moja hodowla ?

I tak oto jeszcze raz potwierdziło się, że w Bio-forum drzemie ogromna siła:-)))

Pozostało jeszcze wyhodować z nich grzybki, niech skleroty leżą, jeść nie proszą, jedynie od czasu do czasu nieco wody.

Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za udział w dyskusji (pomoc) i mam nadzieje, że na tym nie koniec, jeśli wszystko pójdzie dobrze to cdn:-))

od maj.2009

19. Moja hodowla ?

Wydaje się że wszystko przebiega tak jak należy:-)

- skleroty dojrzewają?

.

- a i śluzowce pojawiły sie w innym miejscu, nie wiem co to jest ale byc może coś ze strzępek - Arcyria???

od lis.2005

20. Moja hodowla ?
28.maj.13 16:44
Marek Ciszewski "grant"

Śluzowce, to któryś z Arcyria... chyba A. denudata - jeszcze nie w pełni dojrzała

od maj.2009

21. Moja hodowla ?

Panie i Panowie!!!

- fotka mi nie wyszła a nie mam czasu poprawiać (muszę lecieć do pracy) ale mi coś zaczęło kiełkować:-)))

od maj.2009

22. Moja hodowla ?

Coś się w końcu ruszyło:-)

- tak serio... to zapomniałem trochę i już długo nie zaglądałem do nich.

- a obok na kawałku drewna pokazały sie jeszcze inne sluzowce.

od maj.2009

23. Moja hodowla ?
26.paź.13 10:15
Mirosław Gryc "mirek63"

Dawno nie zaglądałem do akwarium a przecież jak sie zaczęło wypada jakoś watek zakończyć.

Efekt finalny hodowli:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji