bio-forum.pl

Żółty ze świerka ?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2013

1. Żółty ze świerka ?

Znaleziony na świerku w Bieszczadach. Tak jak na zdjęciach, z wierzchu brązowo czarny, wewnątrz żółty, nie stwardniały. Ktoś może mi pomóc w rozpoznaniu tego gatunku?

A wcześniejszy zamieszczony przeze mnie grzyb, czy naprawdę nikt nie potrafi rozpoznać?

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2

Informacje o tych gatunkach są mi potrzebne ze względu na ich właściwości, oba bardzo łatwo łapią iskrę z krzesiwa tradycyjnego. Zajmuję się prymitywnymi technikami ogniowymi (nie tylko), to nowe gatunki dotychczas przez nikogo nie opisane jako hubka do krzesiwa.

Nie potrafię dokładniej opisać znalezionych grzybów.

Proszę o pomoc.

od cze.2010

2. Żółty ze świerka ?
12.maj.13 06:27
Piotr Grzegorzek

W takim stadium grzyby ze zdjęcia oznacza się bardzo trudno. Nawet mając kawałek w pełni wykształconego owocnika musimy posiłkować się mikroskopem. Twój grzyb wygląda na niemowlaka huby. Jeśli wydzielał przy okazji zapach anyżu to ja typowałbym niszczycę pachnącą - Gloeophyllum odoratum.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 12. maja. 2013)

od kwi.2013

3. Żółty ze świerka ?

To prawdopodobnie ten gatunek, cechy się zgadzają. Rzeczywiście delikatnie pachnie anyżem.

Dziękuję.

(wypowiedź edytowana przez artur-bokla@wp. pl 12. maja. 2013)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji