bio-forum.pl

Mączny blaszkowiec z kserotermy

bez logowania - można przeglądać

od sie.2006
#0

1. Mączny blaszkowiec z kserotermy

Spotykałem ten gatunek rosnący pojedynczo na jednej z moich ulubionych łąk (wyrastał wraz z Geoglossum fallax). Owocniki są bardzo delikatne i drobne (kapelusz do 25 mm średnicy), trzon oprószony, brzeg kapelusza pofałdowany, miąższ ma mocny mączny zapach. Wysyp zarodników biały.

Nie zbierałem owocników w terenie, gdyż grzybek nie wydawał mi się ciekawy (i jakoś zbyt podobny do częstej w tej okolicy Entoloma undatum).

Pojawiał się od lata do późnej jesieni, nigdy masowo. Jako że łąka przestanie istnieć, ta jesień będzie prawdopodobnie ostatnią by zebrać owocniki.

Przypadkowo trafiłem jednak na gatunek który jest bardzo podobny makroskopowo - Clitocybe collina. Czy to może być ten gatunek? Czy ktoś posiada jakieś informacje na temat występowania tego gatunku w Polsce?

od kwi.2004
#0

2. Mączny blaszkowiec z kserotermy

Bardzo możliwe.

od sie.2006
#0

3. Mączny blaszkowiec z kserotermy

Postaram się zebrać owocniki bo grzybek wydaje się ciekawy.

od maj.2009
#0

4. Mączny blaszkowiec z kserotermy

A ja jestem prawie (!) pewien, że takie grzybki widziałem u siebie. Pamiętam doskonale jak je oglądałem ale uznałem je za jakieś lejkówki bez szansy na oznaczenie i zbagatelizowałem:- (

Identyczne siedlisko, grzybki rosnące pojedynczo, rozsiane na dość dużym obszarze, i nawet było ich dość sporo... teraz tylko przypomnieć na jakich to "ugorach" było?

Występowanie oczywiście jesienią. Może na nie trafię to porównamy cechy:-))

Pamiętam jeszcze jak się zastanawiałem czy to przypadkiem nie są jakieś wyblakłe Entoloma vernum ale po dokładniejszym obejrzeniu owocników typ ten odrzuciłem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji