bio-forum.pl

wąskie liście różowawe kwiaty

bez logowania - można przeglądać

od sty.2004

1. wąskie liście różowawe kwiaty
18.maj.14 19:10
Andrzej "mel_My5B"

Ostatni zakup rodziców, niestety zapomnieli nazwy. Przepraszam za jakość zdjęć ale pod ręką miałem tylko komórkę. Według sprzedawcy roślina ma już 4 lata. Kwiaty w rzeczywistości lekko różowawe, niewielkie, rozmieszczone w obrębie całej rośliny. Górne pędy w rzeczywistości mają kolor zielony, tylko aparat w komórce bardzo rozjaśnił. Jako jeszcze jedna informacja to zostało zapamiętane, że wymaga kwaśnej gleby. Proszę o pomoc w rozpoznaniu gatunku.

od wrz.2004

2. wąskie liście różowawe kwiaty
19.maj.14 10:31
Marcin Piątek

jakiś goździk

od sty.2004

3. wąskie liście różowawe kwiaty
19.maj.14 17:03
Andrzej "mel_My5B"

Też takie było moje pierwsze wrażenie jak zerknąłem na kwiat, ale czy goździki tworzą formę krzewinek i mają zdrewniałe łodygi? Raczej do tej pory kojarzę je jako wieloletnie rośliny zielne.

od mar.2007

4. wąskie liście różowawe kwiaty
19.maj.14 19:27
ewaplum "mewa"

Mnie to przypomina chamelaucium, ale ta roślina pochodzi z Australii i u nas nie przezimuje

od sty.2004

5. wąskie liście różowawe kwiaty
19.maj.14 20:32
Andrzej "mel_My5B"

Dzięki, dobry trop. Czy masz/macie doświadczenie z uprawą tych roślin? W internecie trochę są sprzeczne informacje co do wymagań glebowych i nawożenia.

Pozdrawiam

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. wąskie liście różowawe kwiaty
22.maj.14 12:37
Michał Poskowski ("nawijacz")

Według mnie też goździk.

od cze.2010

7. wąskie liście różowawe kwiaty
22.maj.14 22:42
Piotr Grzegorzek

Ale to jest wyraźna krzewinka, a wśród goździków nie ma takich gatunków. Natomiast Chamelaucium jest w Polsce uprawiane. Nie musi zimować w gruncie.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 22. maja. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji