bio-forum.pl

mały kremowy znad Biebrzy

bez logowania - można przeglądać

od sty.2008

1. mały kremowy znad Biebrzy

Proszę o pomoc w oznaczeniu - znaleziony nad Biebrzą 12. 05. 13

od gru.2003

2. mały kremowy znad Biebrzy

słabo widać ale pewnie gnojanka żółtawa

od sty.2008

3. mały kremowy znad Biebrzy

kapelusz miał niecały centymetr średnicy, myślałam, że gnojanki są większe...

Dziękuję

od paź.2007

4. mały kremowy znad Biebrzy

To nie musi być gnojanka. Może to jakaś grzybówka.

od maj.2009

5. mały kremowy znad Biebrzy

No widzisz Marzenko i przez to, że nic nie wspominasz o barwie blaszek, nieumyślnie podzieliłaś forum na dwa "obozy" (to mi coś przypomina?):-)))

Ale jak wyrwałaś owocnik i praktycznie rozpadł Ci się w ręce to pewnie będzie jakaś "niedożywiona" gnojanka.

Ja nie wiem czy dobrze widzę ale trzon wydaje mi się jakby delikatnie oprószony??

Czy faktycznie tak było?!

od sty.2008

6. mały kremowy znad Biebrzy

Popatrzyłam, wygląda raczej na grzybówkę, ale na którą, to już nie wiem.

dziękuję za wskazówki

od sty.2008

7. mały kremowy znad Biebrzy
grzybówka

nie zauważyłam Twojego wpisu Mirku, dlatego się do niego nie ustosunkowałam.

Było mi żąl wyrywać grzybka, ale barwa blaszek była w kolorze kapelusza, czyli bardzo jasnożółta (kremowa) i trzon rzeczywiście był oprószony (sprawdziłąm to na zbliżeniu oryginalnego zdjęcia)

od maj.2009

8. mały kremowy znad Biebrzy

No to tak Nie Będziemy Się Bawić:-)

To Ty jak "stary" bywalec na tym forum nie wiesz, że barwa wysypu zarodników to podstawa a przynajmniej widok blaszek, z którego w znacznej ilości przypadków da sie ją "wyczytać"???

Oj, nieładnie tak:-)

- to normalnie podpucha:-)

- a trzeba takiego "delikwenta pomacać", obejrzeć z każdej strony, powąchać... a nawet ugryźć:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji