bio-forum.pl

maślanka ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2007

1. maślanka ?

Znalezione dziś w lesie Łagiewnickim.

Rosły w grupach na silnie zmurszałym pniu. Małe.

od cze.2010

2. maślanka ?
31.maj.14 18:25
Piotr Grzegorzek

Coś za bardzo żółte. To może być Pholiota.

od maj.2006

3. maślanka ?

Jak dla mnie Małgorzata idzie w dobrym kierunku - blaszki zielonkawe

od maj.2009

4. maślanka ?

Zdjęcia mocno przyżółcone więc i owocniki bardziej żółte.

Pisze Małgorzata: "Małe", - pojęcie cholernie względne, ale jeśli faktycznie miały coś około 1-1, 5 cm to może mniejsza siostra maślanki wiązkowej, maslanka zielonkawa?

od lip.2007

5. maślanka ?

Zdjęcia, wiem, że zażółcone. Starałam się zdjąć trochę żółci, ale niezbyt dobrze mi wyszło. Wielkość do jakiś 2 cm średnicy. A moje domniemanie, że to maślanka to właśnie z powodu blaszek. Wpadały w taki obrzydliwy zielonkawo trupi kolorek.

od maj.2009

6. maślanka ?

Jeśli tak to by się nawet zgadzało, w końcu dwa cm to też przejdzie w tym przypadku tym bardziej że owocniki dojrzałe.

Muszę jednak Ciebie zasmucić, jak do tej pory nie znam sposobu na ich stu-procentową identyfikację. Cechy mikroskopowe obu w/w maslanek są identyczne, różnią się jedynie makro a szczególnie wielkością owocników.

Krótko mówiąc, znaleźliśmy się w sytuacji patowej:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji