bio-forum.pl

polówka?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. polówka?
polówka
polówka 2

Jeden owocnik na trawniku. Średnica kapelusza około 1 cm, trzon cienki, długości około 4 cm. Kapelusz z wierzchu w dotyku lekko lepki, zadziwiająco mięsisty i sprężysty, w kolorze przypominający maślaka sitarza, z resztą w dotyku też. Zdjęcie kapelusza z góry nie wyszło a owocnik już się suszy. Nie zrobiłam wysypu, bo biegłam do roboty. Trzon zakończony kępką korzonków.

od paź.2006

2. polówka?
4.cze.14 18:20
Anna Hreczka "AHa"

Prędzej twardzioszek. Polówka ma zwykle pierścień lub jakiś ślad po nim.

od maj.2006

Myślę że Beata dobrze typuje. Niektóre polówki z czasem zatracają pierścień np. Agrocybe pediades.

od maj.2009

4. polówka?

Takie małe polóweczki są częstym "zjawiskiem" na moich łąkach (terenach trawiastych) dlatego tez popieram pierwotne typowanie:-)

Nie wiem co to za gatunek ale właśnie brak pierścienia lub też tylko lekkie zaznaczenie jego obecności na trzonie u starszych owocników, w jego przypadku jest nagminne.

od maj.2009

5. polówka?

Na potwierdzenie słów Piotrka zamieszczam fotkę A. pediades.. sprawdzona mikroskopowo.

One tak mają faktycznie a czasem nawet w bardzo młodym wieku.

Przedstawiony niżej owocnik był młodziutki coś około 1 cm średnicy kapelusza.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji