Nie wiem czy pamiętacie ten wątek, z problematycznym borowikiem oznaczonym jako Boletus pseudoregius (=Boletus fuscoroseus):
W nowym numerze Czech Mycology ukazał sie artykuł w którym bracia Czesi opisują nowy gatunek bardzo podobnego borowika Boletus roseogriseus. Ma on kilka cech różniących go od Boletus fuscoroseus. Ponadto różni się tym że występuje pod jodłami zamiast jak Boletus fuscoroseus pod dębami. Te okazy z wątku powyżej (oraz występowanie w drzewostanie jodłowym!) bardzo mi pasują do nowego gatunku.
Jak ktoś ma możliwości i ochotę to warto się zająć tą sprawą. Byłoby to drugie stanowisko Boletus roseogriseus na świecie.
(wypowiedź edytowana przez Marcin_piątek 09. czerwca. 2014)
Dorzucę do tego jeszcze 2 lokalizacje.
z Barwinka
Boletus roseogriseus[grzybiarze.eu]
i z Woli Niżnej
Moje znalezisko też jest nie do końca oznaczone, ale nie wiem czy to ten typ:
niestety na każdym zdjęciu pojawia mi się okienko z napisem "fot. w pełnej wersji" i nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat tych okazów
Trzy (tylko) ogólnodostępne zdjęcia z tego znaleziska są pod poniższym linkiem:
"Boletus appendiculatus ssp. pallescens"
Dzięki! Trudno mi jest orzec co to mógłby być za gatunek - wygląda na nieco podsuszony
Marcin masz od lat gratisowy dostęp do grzyby. pl w pełnej wersji, możesz zajrzeć, zaktualizowałem teraz login na obecny e-mail i dałem nowe hasło - dane masz w e-mailu który poszedł przy tej akcji.
Zdjęcia Piotrka, od jutra (generuję aktualizację atlasu) będą widoczne bez przykrywki także w zwykłej wersji atlasu.
Dzięki, dostałem na e-maila. Teraz sobie przypominam, że mi dawałeś dostęp do grzyby. pl (bodajże w Białowieży? dawno temu) ale przez lata nie wchodziłem na strony atlasu inne niż forum i umknęło to mojej pamięci...
W związku z tą publikacją dostałem zapytanie z Czech odnośnie mojego borowika, który również wyrastał w górskim lesie jodłowym: