bio-forum.pl

Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

2014. 06. 15 Puławy. Mokradło za torami PKP

1 owocnik + 1 niemowlak.

Średnica kapelusza: 5 mm, wys. 17 mm, śred. trzonu: w pobliżu podstawy - 2, 5 mm, przy kapeluszu - 1, 5 mm, trzon pusty

Owocnik kruchy, smaku nie sprawdzałem, bo nie bardzo jest co uszczknąć??? Blaszki nie zbiegające (może z uwagi na młody wiek owocnika)

Grzyby rosły w podmokłym olsie, wśród mchów, u podstawy olchy czarnej (Alnus glutinosa). Teren obecnie zalany przez wody opadowe, a jedynymi "wysepkami" sa podstawy pni drzew.

Sprawdziłem ok. 30-40 podstaw drzew, jednak nie udało mi się znaleźć innych owocników:- (

Nim będę miał możliwość użycia mikroskopu, to czy w takim środowisku mogę się spodziewać innych gatunków?

od maj.2009

2. Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

Bogdanie! - brałeś pod uwagę mleczaja???

od sie.2006

3. Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

Bogdanie, nie jest to wilgotnica:-)

od lip.2004

4. Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

Tak brałem, ale pobieżnie (na szybko) i chyba "podnieta" nie pozwoliła mi się sensowniej zastanowić.

Lactarius omphaliformis - mleczaj pępówkowy: ten pasuje wielkością, siedliskiem i innymi cechami.

Lactarius thejogalus - mleczaj siarkowy: za duży i blaszki nie tej gęstości

Chodzi Ci o to chyba (?) mleczko:-)

Gdy zerknąłem w domu na foto i dojrzałem mleczko, to delikatnie próbowałem je uzyskać z blaszek ponownie, ale nic się nie pokazywało, więc ochoczo porzuciłem ten rodzaj;-D

Adrenalinka zaślepia i odbiera trzeźwe myślenie, dzięki za sprowadzenie na ziemię;-)

od maj.2009

5. Hygrocybe ?parvula (wilgotnica ?mała) wsród mchów

A to teraz wszystko jasne, też widzę mleczko, bo muszę przyznać, że nie zwróciłem na nie uwagi ale mi pokrojowo owocnik pasował do te tego rodzaju:-)

A, że więcej widzisz niż masz, to chyba u nas normalne:-)

To chęć znalezienia czegoś ciekawego nas do tego skłania, no i bardzo dobrze bo inaczej wśród mnogości i podobieństwa gatunków, pewnie niektóre byśmy "gubili" uznając je za pospoliciaki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji