bio-forum.pl

Kolce ze świerka ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Kolce ze świerka ?

dolna strona świerkowego drąga.

macie jakieś propozycje??

jak widać nie tylko one tam rosły, ale resztę to już sobie odpuściłem.

od wrz.2004

2. Kolce ze świerka ?
20.cze.14 15:30
Marcin Piątek

jakiś gatunek Mucronella, a jeśli zebrany w Białowieży to może być jeszcze Dentipratulum bialoviesense - do sprawdzenia przy użyciu mikroskopu

od maj.2009

3. Kolce ze świerka ?

Dość rzadki:-)

Są chętni??:-)))

Przy okazji mam pytanie z innej beczki.

Właśnie mikroskopuję Xerocomus i wydaje mi sie, że trafiłem na X. porosporus.

Przynajmniej wzorując się na kształcie zarodników ze strony:

boletales.com

wynikałoby, że to ten gatunek, zarodniki identyczne, wyraźnie ścięte na jednym końcu.

W naszej Grejowej bazie nie widzę tego gatunku, może występuje pod inną nazwą???

Marcinie! - nie z Białowieży, jestem wierny swojej P. Knyszyńskiej:-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 20. czerwca. 2014)

od maj.2009

4. Kolce ze świerka ?

Znalazłem zgłoszenie Krzysztofa Kołodziejczyka;

[bf#631183]

- to mnie coraz bardziej przekonuje o mojej trafnej diagnozie:-)

od wrz.2004

5. Kolce ze świerka ?
20.cze.14 17:05
Marcin Piątek

Dentipratulum bialoviesense teoretycznie mógłby być tez w Puszczy Knyszyńskiej... ale to mnikroskop może tylko potwierdzić

od maj.2009

6. Kolce ze świerka ?

Dzięki Wielkie Marcinie!

Błażej lubi Clavariaceae:-)))

- pewnie "buszuje" gdzieś z Anią w terenie i nie wie, że mu tu "robota" szykuje się:-)

od maj.2002

7. Kolce ze świerka ?

To znalezisko chętnie przyjmę do mikroskopowania i wszystkie następne podobne jakie znajdziesz w Puszczy Knyszyńskiej, zarówno z drewna iglastego jak i liściastego. Najbardziej korzystnie byłoby, żeby każdy okaz "mukronelloidalny" zebrać z odnotowaniem poza substratem, jego rozmiarem i stanem jego rozkładu, także wszystkich innych gatunków współwystępujących na tym samym podłożu. Jeżeli miałbyś problemy z rozpoznaniem gatunków w terenie, to można zebrać i także wysłać do mnie, postaram się oznaczyć.

Jeżeli jesteś chętny na taką współpracę to zapraszam:-)

Mój adres do wysyłki znasz.

Dość często Mucronella calva występuje razem z Botryobasidium spp., a Mucronella flava z Aphanobasidium pseudotsugae (okazy z iglastego). Twoje znalezisko to prawdopodobnie Mucronella flava, ale może to Dentipratulum?

Warto sprawdzić.

od maj.2002

8. Kolce ze świerka ?

Małe orbilliowate miseczki możesz spróbować wysłać do Pimpka.

Może zechce nas oświecić.

od maj.2009

9. Kolce ze świerka ?

Do współpracy to ja zawsze jestem chętny:-)

Proszę tylko sprecyzować, jakie rodzaje grzybów masz na myśli mówiąc o współistniejących?

Ten substrat bez problemu powinienem odszukać i uzupełnić dane, chyba że... trwają tam prace leśne:- (

od maj.2002

10. Kolce ze świerka ?

Współwystępujące na tej samej kłodzie gatunki makrogrzybów: poliporoidalne, kortycjoidalne, klawarioidalne i inne (także agarykoidalne), bez asco i anamorficznych bo tych nie będę umiał oznaczyć.

od maj.2009

11. Kolce ze świerka ?

Mucronella flava - oznaczył Darek:-))

- jeszcze raz serdeczne podziękowania:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji