jakiś gatunek Mucronella, a jeśli zebrany w Białowieży to może być jeszcze Dentipratulum bialoviesense - do sprawdzenia przy użyciu mikroskopu
Dość rzadki:-)
Są chętni??:-)))
Przy okazji mam pytanie z innej beczki.
Właśnie mikroskopuję Xerocomus i wydaje mi sie, że trafiłem na X. porosporus.
Przynajmniej wzorując się na kształcie zarodników ze strony:
wynikałoby, że to ten gatunek, zarodniki identyczne, wyraźnie ścięte na jednym końcu.
W naszej Grejowej bazie nie widzę tego gatunku, może występuje pod inną nazwą???
Marcinie! - nie z Białowieży, jestem wierny swojej P. Knyszyńskiej:-)
(wypowiedź edytowana przez mirek63 20. czerwca. 2014)
Znalazłem zgłoszenie Krzysztofa Kołodziejczyka;
- to mnie coraz bardziej przekonuje o mojej trafnej diagnozie:-)
Dentipratulum bialoviesense teoretycznie mógłby być tez w Puszczy Knyszyńskiej... ale to mnikroskop może tylko potwierdzić
Dzięki Wielkie Marcinie!
Błażej lubi Clavariaceae:-)))
- pewnie "buszuje" gdzieś z Anią w terenie i nie wie, że mu tu "robota" szykuje się:-)
To znalezisko chętnie przyjmę do mikroskopowania i wszystkie następne podobne jakie znajdziesz w Puszczy Knyszyńskiej, zarówno z drewna iglastego jak i liściastego. Najbardziej korzystnie byłoby, żeby każdy okaz "mukronelloidalny" zebrać z odnotowaniem poza substratem, jego rozmiarem i stanem jego rozkładu, także wszystkich innych gatunków współwystępujących na tym samym podłożu. Jeżeli miałbyś problemy z rozpoznaniem gatunków w terenie, to można zebrać i także wysłać do mnie, postaram się oznaczyć.
Jeżeli jesteś chętny na taką współpracę to zapraszam:-)
Mój adres do wysyłki znasz.
Dość często Mucronella calva występuje razem z Botryobasidium spp., a Mucronella flava z Aphanobasidium pseudotsugae (okazy z iglastego). Twoje znalezisko to prawdopodobnie Mucronella flava, ale może to Dentipratulum?
Warto sprawdzić.
Małe orbilliowate miseczki możesz spróbować wysłać do Pimpka.
Może zechce nas oświecić.
Do współpracy to ja zawsze jestem chętny:-)
Proszę tylko sprecyzować, jakie rodzaje grzybów masz na myśli mówiąc o współistniejących?
Ten substrat bez problemu powinienem odszukać i uzupełnić dane, chyba że... trwają tam prace leśne:- (
Współwystępujące na tej samej kłodzie gatunki makrogrzybów: poliporoidalne, kortycjoidalne, klawarioidalne i inne (także agarykoidalne), bez asco i anamorficznych bo tych nie będę umiał oznaczyć.
Mucronella flava - oznaczył Darek:-))
- jeszcze raz serdeczne podziękowania:-)