bio-forum.pl

stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
11.sty.07 10:27
"pimpek"

Cześć,

biorąc pod uwagę, co się w Europie dzieje z temperaturami (nie będe się rozpisywał - każdy widzi +15C na termometrze od kilku dni) oraz połechtany (niepewną) informacją o smardzach:! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

- sądzą, że można by zacząć pierwsze poszukiwania Czarek, Smardzy i Smardzówek (w Krakowie już były?).

od maj.2003

2. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
12.sty.07 10:06
Anna Kujawa "AniaK"

Czarek tak - rozwijają się często późną jesienią, ale smardzy chyba nie.

U mnie w parku wiosenne śnieżyce śpią snem kamiennym - może jeszcze będzie zima?

od paź.2005

3. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........

Mamy już 2007 rok i jak widać grzyby rosną. Informują nas o tym mieszkańcy Borów Tucholskich.

Osiedlowe zimówki też rosną na pniakach i drzewach wierzb. Jdnak są to gniazda małe i nie tak rozległe. W tym roku jednak obserwuję ich powroty na tym samym pniaku. Zniszczone gniazdo zimówi, całkowicie poprzetrącane ( grabiami), znowu odrastają. Pokazują się nowe główeczki w mniejszych ilościach.

Ciekawe czy zimówka to grzyb jednorazowego wysypu, czy tak jak podgrzybek będzie owocował tak długo póki ma ku temu warunki?

od gru.2006

4. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
18.sty.07 18:04
Adrian Szymkiewicz

Ryszardzie, każdy grzyb (a nawet każdy organizm) owocuje (rozmnaża się, żyje) wtedy kiedy tylko mu na to warunki (do jakich jest przystosowany przez ewolucję) pozwolą!!!

Ja znalazłem maślaki ziarniste 12. 01. 07 i się temu tak bardzo nie dziwię, bo kiedy temperatura, wilgotność i nasłonecznienie "pozwolą"; tzn. są odpowiednie, grzyb wyrośnie kiedy chce; tzn. dla nas (ludzi) porę roku!!! Ale się rozpisałem filozoficzno-ewolucyjnie!:-)

od sie.2002

5. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
20.sty.07 09:42
"pimpek"

Czarki jak widac już są: nagrzyby.pl

od paź.2005

6. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........

No i mamy prawdziwą zimę. Teraz to już zostały tylko zimówki.:-)

od sty.2007

7. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
26.sty.07 20:15
Wiesław Bąbik "pioll"

A zmrożone boczniaki na drzewach? Czy są coś warte (na przykład do ususzenia i zmielenia)? Znam stanowiska boczniaka, a zimówki - niestety, nie (jestem nowy).

od sie.2002

8. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........
6.lut.07 11:54
"pimpek"

Swoją droga na poszukiwania ciekawostek można się już wybierać.

Widziałem już Piceomphale bulgaroides oraz Arachnopeziza aurelia!!

od kwi.2004

9. stycznio-wiosna 2007 - chyba czas zacząć szukać........

Jak dla mnie to piaskowiec kasztanowaty, jest w prawie każdym atlasie, w książce Marka także.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji