Wczoraj na spacerze spotkałem taki porost. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy?
Mam dodatkowo pytanie - czy jest gdzieś w internecie spis porostów chronionych w Polsce?
Tak, to chrobotek koralkowy (Cladonia coccifera)
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ www\. biol\. uni\. wroc\. pl\: 443\ \ (certificate\ verify\ failed\)]
Witam. Gatunki chronione w Polsce znajdziesz tutaj
Wpisz w jednym rzędzie do przeglądarki. Pełna lista polskich gatunków znajduje się na Checklist 2003. Systematyka porostów będzie lada moment dostępna w moim programie na stronie domowej.
Wielkie dzięki za informacje o chronionych gatunkach porostów. Czekam niecierpliwie na systematykę.
Raczej Cl. pleurota. Cl. coccifera nie powinna mieć sorediów a ta, wydaje się że ma.
Błażeju. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie szukać tych soreidów (urwistek). Może jakieś dodatkowe zdjęcie by pomogło? Przepraszam, że tak nudzę, ale jestem początkującym "porościarzem".
Wystepują jako ziarenkowate twory na powierzchni podecjów. Moim zdaniem są wyraźne na Twoich fotkach, choć zdarza się, że warstwa korowa przekształca sie w takie ziarenkowato-trocinowate struktury: (