bio-forum.pl

Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?
Cladonia coccifera 01
Cladonia coccifera 02
Cladonia coccifera 03
Cladonia coccifera 04
Cladonia coccifera 05
Cladonia coccifera 06
Cladonia coccifera 07

Wczoraj na spacerze spotkałem taki porost. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy?

Mam dodatkowo pytanie - czy jest gdzieś w internecie spis porostów chronionych w Polsce?

od lis.2005

2. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?
19.lut.07 12:36
Marek Ciszewski "grant"

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ www\. biol\. uni\. wroc\. pl\: 443\ \ (certificate\ verify\ failed\)]

od gru.2006

3. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Witam. Gatunki chronione w Polsce znajdziesz tutaj

salamandra.org.pl

Wpisz w jednym rzędzie do przeglądarki. Pełna lista polskich gatunków znajduje się na Checklist 2003. Systematyka porostów będzie lada moment dostępna w moim programie na stronie domowej.

od lut.2007

4. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Wielkie dzięki za informacje o chronionych gatunkach porostów. Czekam niecierpliwie na systematykę.

od wrz.2005

5. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Raczej Cl. pleurota. Cl. coccifera nie powinna mieć sorediów a ta, wydaje się że ma.

od lut.2007

6. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Błażeju. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie szukać tych soreidów (urwistek). Może jakieś dodatkowe zdjęcie by pomogło? Przepraszam, że tak nudzę, ale jestem początkującym "porościarzem".

od wrz.2005

7. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Wystepują jako ziarenkowate twory na powierzchni podecjów. Moim zdaniem są wyraźne na Twoich fotkach, choć zdarza się, że warstwa korowa przekształca sie w takie ziarenkowato-trocinowate struktury: (

od lut.2007

8. Czy jest to Cladonia coccifera - Chrobotek koralkowy ?

Moze dodatkowe zdjęcia samych podecji coś pomoże?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji