bio-forum.pl

Ostry gołąbek (Russula emetica)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #8↓8

od gru.2003
#0

1. Ostry gołąbek (Russula emetica)

Ala nie ma zmiłuj, na północy gołąbki jeszcze nie odleciały :)

11/11/2015 Mikoszewo las piaszczysty, nadmorski, sosna. Kapelusz 5 cm, miąższ ścisły, zapach cukierkowy, kwiatowy, smak po chwili ostry i przez jakiś czas szczypie w język.

dalej co 5 min.

od gru.2003
#0

2. Ostry gołąbek (Russula emetica)

Obstawiałem g. wymiotny ale reakcja z FeSO4 go chyba wyklucza?

od lis.2008
#0

3. Ostry gołąbek (Russula emetica)
12.lis.15 23:12
ala mikołaj "wink"

Akurat FeSO4 jest ok dla R. emetica, ale te blaszki trochę nie bardzo i fenol zbyt wolny, może R. aquosa? Sie zobaczy, bo jak się okazuje mam kolejnego trudnego od Jacka;)

Aleeee super Mirki, zapach podałeś :))

od mar.2010
#0

4. Ostry gołąbek (Russula emetica)

Ale nie napisał jakich cukierków to zapach? Miętusów? Kukułek? Mieszanki wedlowskiej, sugusów, irysów z makiem, krówek?:-D;-)

od lis.2008
#0

5. Ostry gołąbek (Russula emetica)
12.lis.15 23:55
ala mikołaj "wink"

poczekaj, zaraz Cię zaskoczy: D

od gru.2003
#0

6. Ostry gołąbek (Russula emetica)

Landrynki :) Cytat z atlasu Marka

Miąższ biały, często pod skórką różowoczerwony, niezmienny, kruchy, dość cienki. Zapach owocowy, przyjemny. Smak natychmiast i długo silnie paląco ostry. Z gwajakiem reakcja słaba lub brak. Z FeSO4 brak reakcji.

od lis.2008
#0

7. Ostry gołąbek (Russula emetica)
1.lut.16 14:01
ala mikołaj "wink"

No niestety, wychodzi na to, że to dość mylący gołąbek, przynajmniej dla mnie, bo jest to Russula emetica.

Skórka - dermatostydy liczne, silnie reagują z SV

Zarodniki:

(8) 8. 5 - 9. 6 (10. 1) x (7. 1) 7. 2 - 8. 3 (8. 8) µm

Q = (1. 1) 1. 12 - 1. 2 (1. 3); N = 45

Me = 9 x 7. 7 µm; Qe = 1. 2

Ornamentacja:

(0. 6) 0. 8 - 1. 1 (1. 2) µm

N = 25

Me = 0. 9 µm

od gru.2003
#0

8. Ostry gołąbek (Russula emetica)

Brawo Ty!;-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji