Nie smakowałeś? ok, pomińmy to, ale druga istotna sprawa to drzewa, tam była tylko sosna, żadnych liściastych?
No bo po micro (zarodniki, dcy) wychodzi R. persicina, ale z kluczy R. sanguinea (chodzi właśnie o te liściaste), muszę poszperać w literaturze, czy coś w kwestii siedliska więcej znajdę.
cytat:klucz Romagnesi
- duże, iglaste, trzon zazwyczaj cały czerwony, smak nie b. ostry - R. sanguinea
- liściaste, często mniejsze, trzon często biały, smak b. ostry - R. persicina
klucz Sarnari
- iglaste, kap. czysto czerwony - series Sanguinea
- liściaste (również brzoza), kap. czysto czerwony, spp biały lub kremowy - series Persisina
tak więc z klucza mamy pozamiatane, ale ja się z nim nie zgadzam: D
Hmm? - teraz to nie bardzo pamiętam, i nie wiem dlaczego ale nie mam zdjęcia poglądowego siedliska... czasem tak robię gdy sprawa jest oczywista, czyli nie ma dylematu co do drzewostanu. Podejrzewam, że w tym przypadku tak właśnie było chociaż zazwyczaj jakaś młoda siewka może znaleźć się. Na jedynym zdjęciu obejmującym większą część podłoża, nie widzę w zasadzie ani jednego liścia co raczej świadczy o tym, że nie było w pobliżu liściastych.
No cóż, chyba za szybko napisałam, bo po obejrzeniu skórki w KOH nie widziałam przegród, a po zabarwieniu czerwienią Congo pięknie się ujawniły, więc jedno mamy z głowy, a nad resztą posiedzę na spokojnie i mam nadzieję, że wszystko będzie jasne :)
Analizując wszelkie za i przeciw, wycofuję to co powyżej i skłaniam się ku Russula sanguinea. Zarodniki wielkością bardziej odpowiadają R. persicina, ale mieszczą się w zakresie, poza tym gatunek jest dość zmienny. Szkoda, że nie ma przekroju i reszty, ale następnym razem na pewno będzie;)
Oznaczam jako cf. dopóki nie obejrzę R. persicina.
Blaszka - trudno mi się odnieść, gdzie chcy, a gdzie plcy, bo krawędź dość gruba i nijak nie udało się uciąć, aby była na tyle cienka, coby było ładnie widać. Ale cheilocystydy to zapewne te na górze po prawej (bardzo zmienne na szczycie)
Skórka - dermatocystydy długie, 0-4 x septowane, przechodzące w przewody mleczne, które widać w głębszej warstwie skórki, włoski rozgałęzione, cylindryczne, na szczycie nieco rozdęte (lub zwężone), trochę zdeformowane
Zarodniki:
(6. 6) 6. 9 - 8 (9. 1) × (5. 4) 5. 7 - 6. 8 (7. 4) µm
Q = (1. 1) 1. 2 - 1. 27 (1. 3); N = 83
V = (104) 120 - 190 (262) µm3
Me = 7. 5 × 6. 2 µm; Qe = 1. 2; Ve = 153 µm3