bio-forum.pl

Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od maj.2009

1. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

las o charakterze boru (sosna, świerk); dwa owocniki we mchu, nie jestem pewien ale smak chyba łagodny, sprawdzałem w terenie?

zdjęcia fatalne ale to z powodu panującego półmroku:- (

od lis.2008

2. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
10.maj.16 22:25
ala mikołaj "wink"

Mam nadzieję Mirku, że pamiętasz to miejsce i będzie okazja do pobrania nowych owocników. Chodzi o to, że od wczoraj się z nimi męczę i jest ciężko. Nie ma dermatocystyd, są strzępki prymordialne, zarodniki podobne do R. turci, ale mniejsze i bardziej zmienne w ornamentacji. Mam problem ze skórką, bo najlepiej (w tym przypadku) pobierać z samej krawędzi, no ale tutaj jakiego kawałka bym nie pobrała to albo zanieczyszczony, albo ciężko oddzielić miąższ bez uszkodzenia samej skórki. Zresztą jej budowa też nie końca mi pasuje do R. turci, tak jak i cystydy z blaszki a nawet pokrój owocników.

Dam sobie jeszcze jutrzejszy dzień na próby, może się uda zrobić jakąś dokumentację, ale wątpię. Rzadko trafiają się takie przypadki, że się poddaję, ale tutaj mam wszystko pod górkę, no chyba, że zły dzień/ dni: D

od maj.2009

3. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

Miejsce pamiętam, postaram się, ale to nie znaczy, że one też "postarają się"?

Jednak przy takiej ilości znalezisk zdjęcie poglądowe siedliska z czasem staje się niezastąpione:-)

od lis.2008

4. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
12.maj.16 17:18
ala mikołaj "wink"

Według mnie to jednak trochę niedorobiona Russula turci.

Nie wiem, co spowodowało trudność w preparowaniu/ oglądaniu, jeszcze się nie spotkałam, aby przy tym gatunku tak trudno było znaleźć odpowiednie ujęcia do dokumentacji, bo zazwyczaj strzępki prymordialne aż się pchają pod oko/ obiektyw. Co do zarodników, do tej pory były statystycznie większe, tutaj dużo małych.

Blaszka - cystydy z krawędzi też trochę inne niż dotychczas obserwowane, ale się 'mieszczą'

Skórka - strzępki prymordialne, to jedyne ujęcie które nadaje się do pokazania: D

W fuksynie strzępki w ogóle nie były widoczne, było natomiast mnóstwo rozproszonych fioletowych kropelek, ale uznaję, że to ze strzępek prymordialnych

Zarodniki

Ornamentacja:

(0. 3) 0. 4 - 0. 5 µm

N = 16

Me = 0. 4 µm

od mar.2010

5. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

No to są zdjęcia!:-D To rozumiem:-D

od lis.2008

6. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
12.maj.16 18:43
ala mikołaj "wink"

Dokuczasz mi, czy że duże?: D

Aaa, rozumiem, pytałam i nikt nic nie pisnął. Chodzi o to żeby nie sklecać ramki z małych obrazków, tylko pokazać jeden duży, tak?

od mar.2010

7. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

Nieeeee:-) To w nawiązaniu do tego, że Boguś z Pimpkiem pisali, że moje zdjęcia OK:-D

Czy JA Ci kiedyś dokuczałam????:-D;-)

od lis.2008

8. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
12.maj.16 19:54
ala mikołaj "wink"

No masz, weź Ty kobieto przestań się biczować jakością zdjęć. Do wszystkiego dojdziesz, tylko powoli :) Jak patrzę na swoje pierwsze zdjęcia, to jest mi przykro.

Nie dokuczałaś, ale chyba jesteśmy w takim stadium, że możesz: D

od mar.2010

9. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

No i weź tu człowieku tłumacz wszystkim, że ja się NIE przejmuję jakością moich zdjęć:-D Ja stwierdzam FAKT, że są słabe, czasem nie najgorsze, a czasem do dupy. Gdybym się przejmowała, to bym ich NIE wstawiała:-D

Jak się zepnę, to jeszcze dziś wstawię kolejne, bo wrzuciłam pod szkło parasolkę z grządki:-D TO jest dopiero jazda bez trzymanki! NIC nie wiem, co widzę:-D

od lis.2008

10. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
12.maj.16 20:23
ala mikołaj "wink"

To ja jednak jestem facetem, bo kobiet nie rozumiem: D

od maj.2009

11. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)

Alu! - no coś Ty?

- czy to ma znaczyć, że ja zkolei jestem kobietą???

No bo ja mam tak samo jak Beata, zdjęcia fatalne ale mam to gdzieś... i całkowicie ją rozumiem:-))

od lis.2008

12. Russula MG/20151122 (Russula cf. turci)
12.maj.16 21:42
ala mikołaj "wink"

a idźcie: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji