bio-forum.pl

Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od gru.2003

1. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

19/07/2013 TPK Gdańsk Dolina Zielona. Buk, sosna.

od lis.2008

2. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)
13.gru.15 01:24
ala mikołaj "wink"

pewnie, że tak, jak mi nie wysyłałeś wcześniej to chcę, a jak wysyłałeś to nie chcę bo to on :)

od lis.2008

3. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)
2.mar.16 17:05
ala mikołaj "wink"

O matuchno, jakże on mnie wymęczył: D

Na szczęście sprawa z gatunkiem była jasna, więc wiadomo było, czego szukać w skórce, ale gdyby nie to, to w życiu nie przyszłoby mi do głowy, aby zrobić pińcet preparatów, żeby znaleźć te oto włoski. Można je zaobserwować w miejscach, gdzie są ciemne łatki na kapeluszu. Ale, nawet jak oglądałam same łatki, to z wyodrębnieniem ich w całej okazałości wcale nie było łatwo. Nie wiem, czy to kwestia eksykatu, czy mojej pracy nad nim, na szczęście kończę przygodę z nim i za chwilę zniknie na dnie kartonu: D

Włoski o których mowa, to te elementy, gdzie u podstawy są podobne do sferocystyd (+/- okrągłe) komórki, a na ich końcu widać zwężone elementy terminalne. Nie strzałkowałam, bo chyba widać, o czym mowa. Zazdrościłam koledze ze słonecznej Italii, że tak ładnie udało mu się to pokazać:

ambmuggia.it

Jak już wspomniałam, trzeba było się mocno natrudzić, aby zobaczyć to, co powyżej, a to co było widać zawsze i w każdym preparacie to powyginane strzępki, zniekształcone w rozmaity sposób, sporo strzępek oleistych (eksykat mocno 'pachnie') i wyglądały tak:

Żeby nie było, z zarodnikami też miałam problem, mimo, że gołąbek dobrze wysypany. Zazwyczaj pobieram zarodniki z blaszki tępą stroną skalpela (delikatnie) i nie stanowi to dla nich żadnej szkody (ułamek procent uszkodzonych), przy tym niestety ta metoda nie wypaliła, bo na szkiełku była miazga, więc trzeba było płukać w Melzerze (na to H2O), znowu kilka podejść;)

Ornamentacja:

(0. 4) 0. 44 - 0. 58 (0. 6) µm

N = 22

Me = 0. 5 µm

Na koniec dodam, że do pełni szczęścia posłużyła krawędź blaszki w SV, dlatego nie będzie zdjęć, bo była jedna wielka katastrofa.

Pozdrawiam wszystkich ciepło, muszę sobie zrobić przerwę: D

od lip.2004

4. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

Przerwę zrób, ale pamiętaj, że są tacy, którym Twoje gołąbkowe dociekania i oznaczenia sprawiają wiele radości, ponadto inspirują, pozwalają tworzyć kolekcję/archiwum bardzo bogatego materiału oznaczeniowego:-)

To, że najczęściej poza dziękuję brak innego odzewu, to znaczy, że naprawdę jesteśmy po wrażeniem (przynajmniej ja):-)))

od mar.2010

5. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

I ja:-D

od sty.2007

6. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

i ja, ja też:-)

od lis.2008

7. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)
2.mar.16 19:25
ala mikołaj "wink"

Nie no luz, nie jestem aż tak próżna, żeby czekać na zachwyty;)

Dzięki, że napisaliście, ale ja i tak wiem, że to co robię ma sens, bo zostaje ślad dla innych i to mi w zupełności wystarcza, taka misja :)

No i miałam odsapnąć od gołąbków, ale chęć poznania kolejnego gatunku zwyciężyła, więc przerwy nie będzie: D

od mar.2010

8. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

No weź, Ala, bo się wykończysz;-):-D

od lip.2004

9. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)

To twardo i konsekwentnie trzymaj się tej misji:-)

Byś się zapewne rozchorowała, jak by Ci minął dzień bez gołąbka pod mikroskopem:-P

od lis.2008

10. Gołąbek zielonawy? (Russula virescens)
2.mar.16 20:10
ala mikołaj "wink"

Beata: D

Boguś, ano widzisz, bo tak to jest, tytułowy mnie sponiewierał, to się wzięłam za następnego, żeby sprawdzić, czy też będzie fikał;) ale nie, jeden preparat wystarczył, juhu!

I od razu dzień stał się piękniejszy: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji