bio-forum.pl

twardzioszek liściowy?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. twardzioszek liściowy?
makro
makro
makro
makro
makro
makro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro
mikro

Znaleziony dziś, na razie M. epiphillus (?), nie epiphilloides:-)

Znak zapytania wynika z tego, że to jakaś ściema (?) z tymi podstawkami 3-sterygmowymi??? Wg mnie po dzisiejszych obserwacjach to co najwyżej dwa rodzaje podstawek 3- i 4-sterygmowe (4-st - p. dwa zdjęcia zaraz za fotami trzonu) są, a nie tylko 3-sterygmowe.....

makro (młodziaki, starszaki, blaszki jak żyłki, sięgające trzonu) i mikro (komórki kapelusza, trzon z kaulocystydami (te mi się szczególnie podobały:-)) i sprzążką, cystydy i podstawki, zarodniki) grzybków z liści (wierzba, topola, głóg) poniżej:

od sty.2007

2. twardzioszek liściowy?

Cokolwiek jeszcze, to już później... jutro dzień pracy:- (( ( czas spać:- (

od sty.2007

3. twardzioszek liściowy?
podstawka
podstawka
podstawka

No jeszcze "z dziennikarskiego obowiązku";-) ładniejsza cystyda i podstawka 3-sterygmowa :)

większość wszystkich mikro jest spod obiektywu x40, tylko pierwsza fota trzonu spod x10, immersji dziś jeszcze do tego okazu nie robiłam, wszystkie foty zmniejszone proporcjonalnie.

od mar.2010

4. twardzioszek liściowy?

Ależ Ci piękne preparaty wychodzą:-) Jak malowane:-) Gratuluję! I podziwiam:-)

od sty.2007

5. twardzioszek liściowy?

Dzięki, Beatko:-)

tylko dziś zdążyłam troszkę pooglądać i poczytać o detalach mikro tego twardzioszka i obawiam się, czy to co obejrzałam nie jest za mało:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji