Sorki, że w jednym wątku ale wiadomo!
- bez mikroskopu i tak gatunku nie określi się a może kogoś eksykaty zainteresują, więc chetnie służę:-)
2015, 12, 20
03
z leszczyny
a tak w sumie to podejrzewam, że jakieś pospoliciaki, tylko że jeszcze młode?
To co jest na pierwszych czterech zdjęciach chętnie przyjmę pod mikroskop.
Przykro mi, ale obydwie próbki, które otrzymałem to grzyby niemożliwe do identyfikacji ponieważ nie posiadają podstawek i zarodników. Jedyne co można powiedzieć (w obydwu przypadkach), to to, że mają monomityczny system strzępkowy i strzępki ze sprzążkami. Na podstawie cech makro i wyglądu strzępek mogę zaryzykować twierdzenie, że obydwa to truposze jakichś gatunków z rodzaju Xylodon (Hyphodontia), ale to tylko przypuszczenie.
Generalnie owocniki grzybów zbierane zimą, pomimo "świeżego" wyglądu najczęściej tak właśnie mają - są sterylne i na dodatek przerośnięte grzybami anamorficznymi, nie da się tego oznaczyć.
No cóż, szkoda że tak wyszło, obaj zmarnowaliśmy trochę czasu ale niepowodzenia też czegoś uczą:-)
I dlatego właśnie w tym sezonie jesiennym, na nadrzewne nawet się nie nastawiałem. Mizerne to wszystko u mnie jak cholercia... pewnie sie powtórzę już któryś raz, ale niestety to efekt suszy. Jesienne, niewielkie deszcze zwilżyły tylko substrat z góry i leżał taki przesuszony w zasadzie aż do przymrozków. Teraz sytuacja wcale nie lepsza; opady bardzo skąpe (brak "pierzynki") i minusowe temperatury:- (
Oby wiosna była bardziej łaskawa:-)
Pozdrawiam i dziękuję:-)