bio-forum.pl

Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

bez logowania - można przeglądać
GRej277845

od mar.2025

1. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Grzybówki te obserwowałem w Październiku 2014 roku.

[bf#748685]

Wówczas do głowy by mi nie przyszło aby zbierać "takie" grzyby.:-) W tym roku pojawiły się dopiero w listopadzie.

10. 11. 2015. Teren bagienny, skraj szuwarów pałkowych, w pobliżu lasu liściastego. Na omszonej, powalonej wierzbie. Setki owocników.

Cechy "makro" raczej się zgadzają, a tajemnicę ich "mikrownętrza" mam nadzieję poznamy dzięki uprzejmości Basi. Za co składam Jej serdeczne podziękowania.:-D

od mar.2010

2. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Rzadko sobie pozwalam na takie spostrzeżenia, ale po makro, jak byk, ona:-):-D

od sie.2002

3. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...
21.gru.15 21:41
Piotr Perz "pimpek"

cytat:

Grzybówki te obserwowałem w Październiku 2014 roku.

Wówczas do głowy by mi nie przyszło aby zbierać "takie" grzyby.:-)

Dwanaście miesięcy... jeden rok. EEEE, to nie tak źle! Inne choroby infekują szybciej: P

od mar.2025

4. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

No! Niby tak.:-) Ale wiesz: "mikroskop".;-)

Edit: (To było do Beatki.)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 21. grudnia. 2015)

od mar.2025

5. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Może i infekują szybciej, ale obawiam się, że ta choroba, w przeciwieństwie do niektórych innych - szybko nie ustąpi.;-)

od sty.2007

6. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...
x400
x400

Oto co ujrzałam pod mikroskopem do tych ślicznych grzybków Przemka:-)

Pomiar zarodników i pokazanie, że są z dzióbkiem, nastąpi jeszcze:-)

x400

x1000
x1000
x1000
x1000
x1000
x1000
x1000

x1000

od mar.2010

7. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Przemku, powiem Ci tak. Przeważnie mikroskop, ale nie zawsze.:-) A ileż to więcej radochy, kiedy bez!:-)

od sty.2007

8. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

A ile radochy, jak ładnie (w sensie czytelnie) mikro wychodzi:-))) i daje potwierdzenie:-)

od mar.2025

9. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Otóż to Basiu!:-D Dzięki Twoim "mistrzowskim" mikro-fot. szare "brzydkie kaczątka" nabrały łabędziego wdzięku.:-) Niepokojące są jednak te "rogate detale". Czy to nie jakieś diabełki w ich "mikroduszyczkach"?;-)

Beatko, nie uda Ci się odwieść mnie od mikroskopu (kiedyś w przyszłości):-) Dalekiej przyszłości. Niestety.

od mar.2010

10. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Jakie brzydkie kaczątka? M. pseudocorticola to jeden z piękniejszych grzybów, jakie widziałam :)

Poza Coprinus, oczywiście:-D

od sie.2002

11. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...
21.gru.15 23:39
Piotr Perz "pimpek"

cytat:

szare "brzydkie kaczątka"

????

Piękne, z lekko szpiczastymi kapeluszami, z uderzającym w oczy... ale ulotnym błękitnym odcieniem, wybijającym się ponad mech, dostojnie utrzymujące ciężkie krople wody...

Piszemy o tych samych grzybkach?

od mar.2010

12. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Pimpek, widzę, że na poezję Cię wzięło?:-D

Nie martw się, nie są ładniejsze od Lachnellula;-)

od mar.2025

13. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

No dobrze.:-) Moja teza o "brzydkich kaczątkach" prysła jak bańka mydlana.:-D

A tak całkiem na serio, powiem Wam, że gdy je pierwszy raz spotkałem w ubiegłym roku, (setki małych, pociesznych parasolek na ogromnej, pokrytej darnią mchu kłodzie wierzbowej, w pięknej złoto-jesiennej aurze) - olśniły mnie swoją niespotykaną, magiczną urodą. W tych drobnych, niepozornych grzybkach naprawdę można znaleźć cały urok otaczającej nas przyrody.

od sie.2002

14. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...
21.gru.15 23:59
Piotr Perz "pimpek"

Przemku, przykro mi (kłamię).

Wpadłeś. Przepadłeś. Grzybowsiąkłeś.

Beato - workowcowo, podstawczakowo - nie ważne... byle by grzybowo:*

od mar.2010

15. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

:-D Dobranoc:-)

od mar.2025

16. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

Szanowny Pimpku. "Grzybowsiąkliście" - to Wy, uzbrojeni w mikroskopy.:-D Ja dopiero "grzyboprzywarłem", jak gruzełek na gałązce. Niby na powierzchni, a oddzielić trudno.;-)

od sty.2007

17. Mycena pseudocorticola? Co się odwlecze...

A co do rozpoznawania po makro....

sześć lat temu znalazłam i zapewne wciąż je mam (jeśli tylko dobrze się zachowały w dawno nie oglądanych kolekcjach z 2009 r.) okazy z omszałej wierzby - więcej niż jednego gatunku Mycena sp. grzybowisko.wordpress.com...

Jeden z okazów "po makro" robił nadzieję na M. pseudocorticola, ale wówczas jeszcze nie mogłam marzyć o mikro-sprawdzeniu tego rozpoznania, teraz wrócę do tego:-), bo choć "makro obiecujące" to jednak mikro prawdę powie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji