bio-forum.pl

Grzybówka?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2015

20. 12. 15r znalazłem bardzo dziwnie wyglądającego grzyba. Przypomina bardzo popularnego "dmuchawca", a blaszki ma wywinięte do góry. Grzyb rósł w lesie liściastym w zacienionym, wilgotnym miejscu, w okolicach akacji. Obstawiam jakąś grzybówkę.

(wypowiedź edytowana przez michał_dziura 27. grudnia. 2015)

od mar.2025

Coś z kręgu Coprinus.:-)

od gru.2015

Hmm.. Mówisz? Poszukam jeszcze może coś jeszcze znajdę. Dzięki :)

(wypowiedź edytowana przez michał_dziura 27. grudnia. 2015)

od gru.2015

Mam! Jest to Coprinus fimetarius. Jeszcze raz dziękuje za nakierowanie mnie :)

od maj.2009

5. Grzybówka?

Strasznie "łatwo" określasz gatunki, chyba nie wiesz, że jemu podobnych jest co najmniej kilka.

Coprinus fimetarius obecnie Coprinus cinerea jest grzybkiem gównolubnym... a piszesz, że rósł w lesie, domyślam się, że na ściółce?

Bez mikroskopu "nie pójdzie" ale jeśli miałbym coś podpowiedzieć to zalecałbym najpierw porównać z C. lagopus lub C. jonesi.

od gru.2015

Coprinus cinerea na pewno to nie jest. Grzyb faktycznie rósł na ściółce, a dokładniej na liściach akacji jak i orzecha włoskiego (zapomniałem dodać w opisie). Co do Coprinopsis lagopus na różnych forach a nawet wikipedii (jeśli brać ją jako wiarygodne źródło informacji) pl.m.wikipedia.org opisują wielkość (pewnie orientacyjną nie zawsze zgodną co do centymetra) do max. 3cm, a mój miał ok. 6-7cm. Masz rację czasem już na pierwszy rzut oka coś określe sam do końca nie mając pewności. C. jonesi i Coprinus fimetarius będę musiał dokładnie przebadać.

Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam;)

(wypowiedź edytowana przez michał_dziura 28. grudnia. 2015)

(wypowiedź edytowana przez michał_dziura 28. grudnia. 2015)

od maj.2009

7. Grzybówka?

No ja wyczytałem na linkowanej stronie, że średnica kapelusza dochodzi do 5, 5cm. Wysokość mało istotna.

W rzeczywistości osiągają w dobrych warunkach znacznie większe rozmiary:-)

Co do Wikipedii, to w temacie grzybów, źródło bardzo mało wiarygodne:- (

Opisy w zasadzie zgadzają się, zazwyczaj "zerżnięte" z bardziej poważnych źródeł. Zdjęcia natomiast często przedstawiają zupełnie inne gatunki. Kilka razy już interweniowałem w tej sprawie i muszę przyznać, że administratorzy podchodzą do tego bardzo serio.

od gru.2015

Tak myślałem, że ta wkipedia może mieszać. No cóż trzeba się wziąść i ogarnąć te zamieszania (kiedyś):-)

Swoją drogą dopiero zaczynam "wgłębiać się" w te rzeczy (przez dłuższy czas było to zajęcie hobbistyczne). Teraz ciekawość jest większa:-)

od wrz.2005

9. Grzybówka?

To może ja wtrącę 2 grosze:

C. fimetarius należy traktować jako nomen dubium, nikt nie wie o co autorowi nazwy chodziło, a niedużych, kłaczatych gównolubnych czernidłaków trochę jest. Zatem, obecnie nie ma takiego gatunku.

Okaz ze zdjęcia nie jest żadnym gatunkiem z grupy koprofilnych czernidłaków, jest to na 99% C. lagopus. 1% dla innego gatunku. Michale - bez mikroskopu nic nie zdziałasz w tej kwestii.

od gru.2015

Dziękuje za zainteresowanie tematem.:-) "Męczył" mnie ten grzybek. Niestety mikroskopu jeszcze nie mam (a grzybka nie wziąłem ze sobą).

od lip.2004

"... Michale - bez mikroskopu nic nie zdziałasz w tej kwestii."

"... Niestety mikroskopu jeszcze nie mam..."

Michał, fizycznie mikroskop (lepszy czy gorszy) to dopiero mykologiczne preludium do... częstego stresu (do czego Cię szczerze zachęcam);-)

od gru.2015

Stres? Jezu to ja wyłysieje przez to:-)

Tak swoją drogą coraz bardziej jestem zdecydowany na ten przyrząd:-)

od lip.2004

No to, dochodzi do tego mikroskop jako pożeracz czasu (nie tylko przy oglądaniu, ale także przy zdobywaniu informacji o tym co się zobaczyło w okularach)

Jednak... otrzymujesz w zamian przyjemność, satysfakcję, a czasami prawdziwą adrenalinę, czyli jednak naprawdę warto:-D

od maj.2009

14. Grzybówka?

A łysiną nie przejmuj się, jako i my czynimy... prawda Mirki2:-)))

od gru.2015

Bogdanie z czasem może być biednie. Dopiero w połowie stycznia (do końca stycznia) oraz od czerwca będzie więcej czasu.:-)

Mirku zawsze jest dx2 (jeśli w ogóle to działa i jeśli się w porę użyje):-)

od maj.2009

16. Grzybówka?

A Moja twierdzi, że łysi są bardziej "seksi":-)))

od gru.2003

17. Grzybówka?

więcej miejsca do całowania :)

od maj.2009

18. Grzybówka?

I kędziory nie zaplątują się w krzaczory:-)

od maj.2003

19. Grzybówka?
30.gru.15 16:01
Anna Kujawa "AniaK"

Szanowni:-)

przypominam założenia Markowe:

[bf#7]

szczególnie wypowiedź #620

od maj.2009

20. Grzybówka?

Przepraszam! - uwaga bardzo słuszna:-)

- czasem człowiek zapomina się, ale dobrze, że są Tacy co "sprowadzają na ziemię".

od gru.2015

Trochę zboczyliśmy z tematu. Ale tylko trochę:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji