bio-forum.pl

Gąska 2

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. Gąska 2
x
y

Wczoraj, to samo stanowisko, co gąski z wątku:

[bf#816291]

Pół metra od grupy, pojedynczy owocnik, większy znacznie od tych rosnących razem, kapelusz 8 cm. Inne "umaszczenie" kapelusza, widać wyraźnie włókienka biegnące w dół kapelusza. Blaszki też inne, rzadsze, z międzyblaszkami, trama silnie żyłkowana, czego może nie widać na moich kiepskich fotach, ale przede wszystkim znaczna część ostrz rozdwojona, drobno ząbkowana. Zapach też zdecydowanie słabszy, prawie niewyczuwalny. Szczerze powiem, że nie mam na tego grzybka pomysłu. Myślałam o T. terreum, ale te to jak spotykałam (chyba one), to same maluchy, a ta, kawał grzyba. Podpowiecie coś?

od lis.2008

2. Gąska 2
30.gru.15 20:41
ala mikołaj "wink"

Sory kochanieńka, absolutnie nie mam w zamiarze Cię poprawiać, ale może tak wyglądała w realu?

od mar.2010

3. Gąska 2

Jakby bliżej:-) Ale lepiej powiedz co to za grzybek, wiesz?;-)

od mar.2010

4. Gąska 2

Ja to jednak prostak jestem:- ( Zapomniałam podziękować za edycję zdjęcia:-) Przepraszam i dziękuję:-)

od gru.2015

Też bym obstawiał T. terreum

To jak opisałaś grzybka pokrywa się z tym co mam w trzech atlasach + dla pewności internet:-)

Ale jak to bywa.. Jest minimalny ułamek%, że może to być coś innego (w co wątpie):-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji