bio-forum.pl

Ciekawostka ogrodowa

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2015

1. Ciekawostka ogrodowa

U sąsiada mojego brata (

gogolin) juka wybrała sobie dziwny czas kwitnienia i właśnie teraz kwitnie, w zasadzie już od początku grudnia utrzymują się kwiaty mimo przymrozków. Fotka z 17. 01. 2016

od paź.2007

2. Ciekawostka ogrodowa

Mrozy (poniżej - 10 st C.) jakie panowały nie zmroziły kwiatów i nie zatrzymały wegetacji rośliny?

Jak na jukę, to kwiatostan bardzo niski. Na mojej, fakt latem, kwiatostan miał ponad 2 metry wysokości.

(wypowiedź edytowana przez Akwelan 19. stycznia. 2016)

od kwi.2015

3. Ciekawostka ogrodowa

Widocznie nie, kwiatostany nie są okazałe być może z racji póznego kwitnienia-jesienią już słońce nie jest ciepłe. Obecnie też panują mrozy do - 15 (choć w tym rejonie zawsze jest o 2-3 stopnie cieplej) i mimo już kilkukrotnych opadów śniegu kwiaty nadal się trzymają. fotki z 15. 12. 2015r

od paź.2007

4. Ciekawostka ogrodowa

To ta juka postanowiła pozwolić rozkwitnąć kwiatom, jeszcze jak był "ciepły" grudzień. Kwiaty mają też wyjątkowe i trochę inne ubarwienie, ale to zapewne pora roku sprawiła, że tak się wybarwiły. Super ciekawostka.

Moje juki "śpią zimowym" głębokim snem, nie w "głowie" im kwitnienie :). W nocy (18/19) było - 10 st C.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji