bio-forum.pl

Coprinus 01/16

bez logowania - można przeglądać
Coprinus

od mar.2025

1. Coprinus 01/16

09. 04. 2016. Las liściasty z domieszką sosny. Na zmurszałym pniaku, najpewniej Robinia. Około 10 owocników w małych wiązkach.

od mar.2010

2. Coprinus 01/16

U, ciekawam który, bo podobnego, też z Robinii, wysłałam w tamtym roku do Błażeja:-) A ja różne już znalazłam tej wiosny, a Coprinusków nie:- (

od mar.2025

3. Coprinus 01/16

Zobaczymy.:-) U mnie słabiutko z grzybami. Susza.:- ( Nawet czarki nad rzeką zupełnie rachityczne. Tu i ówdzie trafiają się kruchaweczki, (uwielbiam ten rodzaj: P). Chyba już je rozpoznaje.:-) Błażej podejrzewam, że je znienawidził, a jeśli jeszcze nie - to wszystko przed nim.: D

od mar.2010

4. Coprinus 01/16

To Pabianice w jakimś fenomenalnym miejscu są, bo u mnie od piątku pada miarowo, lekko, ale prawie cały czas. Nie sprawdzałam swojego "wodowskazu" (stare akwarium) za płotem, ale zgaduję, że spadła norma prawie miesięczna:-)

Wiadomo, wszem i wobec, że kruchaweczka rządzi:-) u nas, Przemku:-D

od mar.2025

5. Coprinus 01/16

: D

Oj zazdroszczę tych opadów. Gdzie nie spojrzeć wszędzie ładnie deszczowo - dziwnie to brzmi;-) - a tu susza, choć dzisiaj popadało. Jak to u mnie na wsi mówią: "jak ksiądz kropidłem".

od maj.2009

6. Coprinus 01/16

Skoro nie chcecie obstawiać gatunku, to ja zaryzykuję chociaż zdjęcia zbyt dużo szczegółów nie ukazują.

Wg, mnie Coprinellus domesticus wielce prawdopodobny?

od mar.2025

7. Coprinus 01/16

Makroskopowo rzeczywiście podobne, zwykle jednak w ich otoczeniu spotykam rdzawe ozonium. A tu nie zauważyłem, choć nie wykluczam, że mogło być gdzieś "przyczajone" pod ściółką.;-) No i C. domesticus bywają jaśniejsze? Bez Błażeja ani rusz.:-)

od maj.2009

8. Coprinus 01/16

Eee! - tego starego to juz nie brałem pod uwagę, jakiś staruszek po przejściach.

Typowałem na podstawie pory występowania, substratu i wyglądu młodych owocników.

Ozonium to inna sprawa, raz obfite, a czasem go w ogóle nie widać?

No i patrz, "wykrakaliście", zaczęło i u mnie lekko kropić:-)))

- ale to chyba dlatego, że na dziś zaplanowałem robotę na podwórzu:- (

od wrz.2005

9. Coprinus 01/16

C. xanthothrix

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji