Efekt wczorajszego spaceru. Piękne grzyby, że aż sam się sobie dziwię, że nigdy wcześniej świadomie ich nie zaobserwowałem.:-) Mam nadzieję, że 2 gatunki?
1. Las sosnowy i piaszczyste zbocze wąwozu (pod sosnami). Około 15 owocników w winno/brązowo/purpurowych odcieniach. Gyromitra esculenta?

2. Las brzozowy. Owocnik ogromny, (widoczny z odległości 50 m!), około 15 cm długości, jasno/rudo/brązowy. Trzon krótki, bardzo szeroki. Owocnik tylko jeden, więc go nie ruszałem. Tu podejrzewam Gyromitra gigas?
Szkoda, że w Grej-u nie ma dla nich miejsca.;-)
Ja też się ze swoimi G. gigas spóźniłem i nie tylko z nimi.
Gyromitra esculenta i G. gigas.
są inne ciekawsze Gyromitra
Dzięki Roto.:-) Spóźniliśmy się, ale miejmy nadzieję, że jakoś to sobie "odbijemy".;-): D
A są ciekawsze, wiem, jedna moja czeka na wyrok Błażeja.
Mirku, nie ma szans - ja nawet smardza nie mogę znaleźć, a moja miejscowość - Mochle, według legendy od ich łacińskiego miana swą nazwę zawdzięcza.: D
Jeśli zebrałeś - możesz przesłać. Zachowam w zielniku.
Nie zebrałem, ale podjadę tam, (mam niedaleko) - postaram się zebrać, o ile jeszcze będą.
o G. gigas można napisać doniesienie do Przeglądu Przyrodniczego
Donosić na biedne grzybki??:-)
- jak z a komuny:-)
to chwalebne dla Wielkiej Mykologii doniesienie
TAKIE doniesienia można pisać na kilometry papieru;-)
Osobiście bardzo lubię ten gatunek, kojarzy mi się z wiosną, ale w końcu nie jest taki rzadki?
Tyle mamy innych, nie publikowanych, prawdziwych "rarytasków".
Toteż zachęcam do zmasowanego donoszenia na wszelkie mniej lub bardziej uzasadnione rzadkości.
Chyba o tym pisałaś ale pamięć mam chyba zbyt krótką: Grej-a już nie publikujesz w PP?
Ależ publikuję/my, tylko..... eeee... leżą zaległe sprawozdania
A to cieszę się niezmiernie:-)

No pięknie się rozgadaliście.: D Aniu, napisałbym coś, ale moje grafomańskie instynkty głównie wyzwalają się tu na bio-forum.;-)
Domniemaną G. gigas dla Błażeja właśnie suszę.
Niemal nie ustępuje wielkością. Jeśli Błażej odnajdzie w niej G. bubakii - publicznie zobowiązuję się do napisania notatki do Przeglądu Przyrodniczego.: D Może być?;-)
Tymczasem dziś jestem pod wrażeniem innego znaleziska, które mam ogromną nadzieję - być może "zlikwiduje" kolejny "Ex" na Czerwonej Liście. Bardzo bym chciał.;-)
G. gigas - Grej ID: 299341
pierwsza to G. esculenta