bio-forum.pl

Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od paź.2009

1. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
1
2
3
4
5

Dziś, las sosnowo-brzozowy z domieszką dębu, pod dębem, dwa owocniki, jeden rozleciał się przy próbie wyjęcia ze ściółki, drugi w trochę lepszym stanie, zagłębione w ściółce, ledwo widoczne, smak blaszki łagodny, zapach świeżego-brak, po podsuszeniu intensywnie rybi, FeSO4 po minucie i po godzinie.

od lis.2008

2. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
11.sie.16 22:58
ala mikołaj "wink"

Romek, czy jesteś w stanie na swoim zdjęciu w powiększeniu (na 1/4) policzyć blaszki dochodzące do trzonu (bez blaszeczek) oraz orientacyjnie określić ilość blaszek (bez blaszeczek) na 1 cm przy krawędzi kapelusza? Ja nie mogę, bo mam eksykat w plastrach;)

od paź.2009

3. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)

Inaczej wcale by go nie było, ok 33-38 blaszek na 1/4 obwodu, na cm przy krawędzi myślę ok 7-8/cm

od lis.2008

4. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
12.sie.16 15:03
ala mikołaj "wink"

Dziękuję bardzo :)

Poproszę jeszcze o dane odnośnie przebarwiania się miąższu po przekrojeniu, bo nie jestem pewna czy dobrze interpretuję to co widzę na zdjęciach.

Od razu po przekrojeniu - czy to jest szary kolor + delikatny róż?

I po godzinie - szary bardziej ściemniał?

Nie wszystko mi się 'ulepia' w tym gołąbku.

od paź.2009

5. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)

Dokładnie tak było jak piszesz, najpierw poróżowiał i momentalnie zaczął szarzeć. Strasznie kłopotliwe gołąbki Ci znajduję, ale sama chciałaś :))

od lis.2008

6. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
12.sie.16 17:22
ala mikołaj "wink"

No to prawie jestem w domu: D Tylko zapach nie bardzo, ale jak daleko może leżeć ryba/ śledź od beczki po winie?: D

od paź.2009

7. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)

Może leżeć w beczce i wtedy nie wiadomo co czym pachnie/śmierdzi :)

od lis.2008

8. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
12.sie.16 21:21
ala mikołaj "wink"

Ano :) Ostatnio zaobserwowałam u siebie pewną zmianę. Odnosząc się do zapachów mniej lub bardziej przyjemnych dla nosa już nie mówię, że śmierdzi, tylko pachnie. Czymś. I gołąbki to pikuś, są inne grzyby, które mocno 'pachną'. Fajnie byłoby zapisać się na jakiś szybki kurs, aby móc dobrze te zapachy rozróżniać, bo póki co, mój nos jest ubogi w nazywaniu ich: D

A żeby Cię nie trzymać w niepewności, to Russula adusta, jutro wrzucę zdjęcia, bo już nie chce mi się ich teraz sklejać;)

od lis.2008

9. Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
14.sie.16 16:10
ala mikołaj "wink"

Blaszka w KOH - te długie to cystydy

Blaszka w SV - jedynie w kilku cystydach widać reakcję z SV, dużo rozproszonych, trudnych do obserwacji, zbitych w jeden 'glut'

Skórka w KOH - dermatocystydy na szczycie często rozdwojone/ palczaste, w strzępkach pigment wakuolarny, brązowy

Skórka w SV

Zarodniki

Ornamentacja:

0. 2 (0. 3) µm

N = 10

Me = 0. 2 µm

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji