bio-forum.pl

duże spod grabów (Russula medullata)

bez logowania - można przeglądać
GRej296424 Russula

od paź.2007

1. duże spod grabów (Russula medullata)
1
2
3
4
5

10. 07. 2016 las liściasty - gł. graby, również brzozy, dęby, osiki. Mieszany podrost i podszyt, oprócz wymienionych jodły i świerki. Wydaje mi się jednak, że gatunek związany ściśle z grabami. Owocniki o kapeluszach dochodzących do 15 cm średnicy. Smak łagodny, zapach przyjemny, wysyp biały.

od lis.2008

2. duże spod grabów (Russula medullata)
10.sty.17 21:52
ala mikołaj "wink"

No, Jacku, wypadałoby pogratulować, żeś je dorwał :)

Jeśli nic się nie zmieniło, to ten gołąbek był notowany jedynie z Gorców w 2007 r., ale czekam na ewentualną aktualizację od Ani.

Jedna mała uwaga, wysyp nie biały;)

od paź.2007

3. duże spod grabów (Russula medullata)

Dzięki, Alu :) Większe gratulacje należą się Tobie za rozpracowanie "gościa" :)

Te (?) gołąbki znajduję w tamtych lasach od kilku lat, od czasu gdy odkryłem te lasy :) Może nawet kilka z nich trafiło w me gardło;-), przeważnie jednak "słabo" się prezentują i pomimo sporych rozmiarów, są niejako pomijane. W tym przypadku trafiło się kilka bardziej reprezentatywnych, to i udało się zebrać nieco na badania :)

od lis.2008

4. duże spod grabów (Russula medullata)
11.sty.17 19:33
ala mikołaj "wink"

Wiesz co? Ty w ogóle masz tam fajne lasy, zwłaszcza, że do tej pory trafiło się kilka gatunków górsko-podgórskich. A tego gołąbka, to nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się obejrzeć;)

Aha, Ania potwierdziła, że ta lokalizacja którą wyżej podałam jest jedyną do tej pory, więc jest się z czego cieszyć.

Liczę na więcej takich perełek: D

od paź.2007

5. duże spod grabów (Russula medullata)

cytat:

ten gołąbek był notowany jedynie z Gorców w 2007 r.

Czyli, jak mniemam, jest GREJ-owy, chociaż nie ma go na żadnej liście?

od paź.2007

6. duże spod grabów (Russula medullata)

cytat:

Aha, Ania potwierdziła, że ta lokalizacja którą wyżej podałam jest jedyną do tej pory, więc jest się z czego cieszyć.

Cieszę się, cieszę :)

cytat:

A tego gołąbka, to nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się obejrzeć;)

Marzenia się spełniają:;-))

cytat:

Ty w ogóle masz tam fajne lasy

Aż sam się dziwię, że w takich gospodarczych, jak by nie było, lasach znajduję dużo różnych rzadkości np. z kategorii E Czerwonej Listy.

Ale jest też ciemna strona "moich" lasów. Niestety, ale większość zmierza ku nie mam, ale miałem:- (

od maj.2003

7. duże spod grabów (Russula medullata)
12.sty.17 22:20
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, grejowy

od paź.2007

8. duże spod grabów (Russula medullata)

GREJ ID: 296424

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji