10. 07. 2016 las liściasty - gł. graby, również brzozy, dęby, osiki. Mieszany podrost i podszyt, oprócz wymienionych jodły i świerki. Wydaje mi się jednak, że gatunek związany ściśle z grabami. Owocniki o kapeluszach dochodzących do 15 cm średnicy. Smak łagodny, zapach przyjemny, wysyp biały.
No, Jacku, wypadałoby pogratulować, żeś je dorwał :)
Jeśli nic się nie zmieniło, to ten gołąbek był notowany jedynie z Gorców w 2007 r., ale czekam na ewentualną aktualizację od Ani.
Dzięki, Alu :) Większe gratulacje należą się Tobie za rozpracowanie "gościa" :)
Te (?) gołąbki znajduję w tamtych lasach od kilku lat, od czasu gdy odkryłem te lasy :) Może nawet kilka z nich trafiło w me gardło;-), przeważnie jednak "słabo" się prezentują i pomimo sporych rozmiarów, są niejako pomijane. W tym przypadku trafiło się kilka bardziej reprezentatywnych, to i udało się zebrać nieco na badania :)
Wiesz co? Ty w ogóle masz tam fajne lasy, zwłaszcza, że do tej pory trafiło się kilka gatunków górsko-podgórskich. A tego gołąbka, to nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się obejrzeć;)
Aha, Ania potwierdziła, że ta lokalizacja którą wyżej podałam jest jedyną do tej pory, więc jest się z czego cieszyć.
Liczę na więcej takich perełek: D
cytat:ten gołąbek był notowany jedynie z Gorców w 2007 r.
Czyli, jak mniemam, jest GREJ-owy, chociaż nie ma go na żadnej liście?
cytat:Aha, Ania potwierdziła, że ta lokalizacja którą wyżej podałam jest jedyną do tej pory, więc jest się z czego cieszyć.
Cieszę się, cieszę :)
cytat:A tego gołąbka, to nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się obejrzeć;)
Marzenia się spełniają:;-))
cytat:Ty w ogóle masz tam fajne lasy
Aż sam się dziwię, że w takich gospodarczych, jak by nie było, lasach znajduję dużo różnych rzadkości np. z kategorii E Czerwonej Listy.
Ale jest też ciemna strona "moich" lasów. Niestety, ale większość zmierza ku nie mam, ale miałem:- (
Tak, grejowy
GREJ ID: 296424