bio-forum.pl

Pytanie o Syzygospora?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Pytanie o Syzygospora?

Dzisiaj znalazłem 1 porażony owocnik Gymnopus dryophilus. Miałem szereg wątpliwości co do dojrzałości pasożyta. Postanowiłem więc grzybka pozostawić na miejscu, ryzykując ewentualną jego konsumpcję przez ślimaki.;-)

Mam zatem pytanie, czy słusznie zrobiłem? Czy pojawienie się "widzialnych" objawów porażenia gwarantuje, że pasożyta będzie można określić co do gatunku pod mikroskopem?

od mar.2025

2. Pytanie o Syzygospora?

Warto było poczekać.;-)

Ten sam owocnik dzisiaj, (po niecałych 3 dobach):

Przy okazji nieopodal w pokrzywach znalazł się jeszcze jeden:

od lis.2008

3. Pytanie o Syzygospora?
12.sie.16 15:06
ala mikołaj "wink"

Śliczności :) a pokaż jak mikro wygląda

od mar.2025

4. Pytanie o Syzygospora?

:) Wreszcie znalazłem chwilę na mikroskop. Zdjęcia słabiutkie, ale starałem się skoncentrować na tym co najważniejsze przy ewentualnym oznaczeniu gatunku.

H20.

Konidiofor:

Podstawki 2-4 sterygmowe:

Fibule licznie obecne:

Mitospory (konidia) i zarodniki w wielkich ilościach;-):

Ze względu na rozmiar zarodników: średnio 7, 5-2, 29 (4, 75-10, 48/1, 97-2, 9) - chętnie oznaczyłbym jako Syzygospora mycetophila.

od wrz.2005

5. Pytanie o Syzygospora?

zgłaszaj i przesyłaj: D

od mar.2025

6. Pytanie o Syzygospora?

Dzięki: D

od mar.2025

7. Pytanie o Syzygospora?

Tak więc zamierzałem zgłosić i przesłać, ale doszedłem do wniosku, że zrobię dokładnie odwrotnie.;-) Naczytałem się trochę i już nie mam pewności czy moje pomiary dotyczą zarodników, czy którejś z form konidiów? Może jednak Syzygospora tumafaciens?

Niech więc to Kustosze sobie rozstrzygną.;-) Ja tymczasem zadbałem by mieli bogaty materiał do badań.:-) Dzisiaj dozbierałem w tym samym miejscu jeszcze 250 gram grzybka - suszy się.:-) Po grupce Gymnopus prócz Syzygospora nie pozostał nawet ślad, (rosną za to kilka metrów dalej całkiem zdrowe owocniki).

Przy okazji przypomnę ten wątek:

[bf#815239]

Podobieństwo wg mnie jest bardzo duże i nie dziwię się sobie, że myślałem o Syzygospora. Nieśmiało jednak zasugeruję, że grzybek z tamtego wątku to coś z Tremella. Liczę na coś "nietuzinkowego" i uzbrajam się w cierpliwość.:-)

od wrz.2005

8. Pytanie o Syzygospora?

Miałem sporo wątpliwości, ale w końcu oznaczam jak S. mycetophila z cf.

od mar.2025

9. Pytanie o Syzygospora?
IMG20260829184557
IMG20260829184803
IMG20260829184837
IMG20260829184346

W tym samym miejscu po 3657 dniach. Wnioski: - selektywne porażenie, - trwała koegzystencja, - łagodny przebieg = mykopasożytnictwo biotroficzne. :) Szkoda, że "cf.":-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji