bio-forum.pl

Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?
4.kwi.05 21:17
"pimpek"

Jeśli jakiś gatunek jest podawany na "WCZESNO-WIOSENNY, zarz gdy zejdą śniegi" (np. połowa marca) to co jest ważniejsze?

1. to że WCZESNA WIOSNA (połowa marca)

2. to że ZEJDĄ ŚNIEGI?

1
2
3
4
5
77
00

Pytam, ponieważ w niedzielę w poszukiwaniu właśnie wczesnej wiosny zapędziłem się nieco wyżej.... i najpierw zakopałem się samochodem. Poten zobaczylem śnieg (za wyjątkiem "naokoło drzew") a potem zobaczyłem dużo śniegu, potem wpadłem po pas a wewnętrz lasu śniegu było na 1, 5m i musiałem się wycofać :))

i mam pytanie. Jak wrócę tam w połowie kwietnia i może właśnie skończy topnieć snieg i będą tam TEORETYCZNIE dopiro warunki takie, jak w "normalnej Polsce" bardzo wczesną wiosną - to mogę tam spotkać gzybki, które są bardzo-wczesno wiosenne?

No bo klimat będzie właśnie taki, ale czas już nie....????

od maj.2003

2. Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?
5.kwi.05 08:22
Anna Kujawa "AniaK"

Dokładnie tak:-) jak wrócisz w te miejsca tuż po stopieniu śniegu to powinieneś znaleźć gatunki wczesnowiosenne. Tyle, że ten czas raczej będzie bardzo krótki.

od kwi.2004

3. Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?

Pimpek. Co można rozumieć przez "normalną Polskę"?

To co występuje w kotlinie, nie występuje na Mazowszu. Dlatego Polska normalność polega na tym, że możemy gatunki z naszych miejsc pobytu pokazywać wzajemnie, a nawet się nimi wymieniać.

Osobiście szykuję się do podjęcia próby przeniesienia smardzy. Czy wtedy będzie "normalnie"?.

od sie.2002

4. Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?
5.kwi.05 09:00
"pimpek"

Marku, miałem na myśli "nie-góry".

od kwi.2004

5. Grzyby - czas (okres) czy bardziej warunki atmosferyczne ?

Pimpek. U mnie sucho i martwi mnie to troszkę, bo

nadzieje stają się ulotne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji