bio-forum.pl

Na popiele

bez logowania - można przeglądać
Coprinus

od mar.2025

1. Na popiele

15. 07. 2016; Zabudowane siedlisko rolne. Na popiele z ogniska. Niestety nie mam "akceptowalnych" zdjęć, a czernidłaków trochę mi szkoda...

I.

II.

III.

od maj.2009

2. Na popiele

Jak zwykle wypaleniska okazują się być niezawodne:-)

Korzystając z Twojej uprzejmości wrzucę kilka fotek aby zachęcic innych do "pochylenia się" nad wypaleniskami. Myslę, że nie pogniewasz sie jak nieco wątek poszerzę.... w końcu temat en sam: wypaleniska:-)

Ja wczoraj wyskoczyłem dosłownie na chwilkę, pogoda niesamowita: zimno, wietrznie, deszcz zaczynał kropić a do tego od tygodnia w nocy przymrozki nawet do minus pięciu. Nawet nie spodziewałem się że znajdę coś sensownego ale było nie najgorzej. Na jednym z ognisk znalazłem też Coprinus-ki ale okazuje się, że to C. jonesii... sporo ich juz miałem więc szkoda Błażejowego czasu.

.

obok wyłonił się sie taki, coś około 1, 5cm

.

a tuz obok na innym wypalenisku P. violacea "zagnieździła się":-))

I co z tego, że nie GREJ-owa jak i tak ucieszyłem sie na jej widok. Nigdy jej jeszcze nie mikroskopowałem. Szkoda tylko że zarodniki chropowate bo mogłaby być znacznie rzadsza P. pseudoviolacea

.

A Twój Coprinus to mi na C. tigrinellus wygląda ale możliwość pomyłki oceniając po makro, w tym przypadku jest dość duża.

od mar.2025

3. Na popiele

Ech, Mirek u Ciebie jak zwykle grzybowe El Dorado.:-) Śliczne grzybki.

od maj.2009

4. Na popiele

No coś Ty? - godzinami można łazić i nic nie znaleźć:- (

Trzeba odrobiny szczęścia i wiedzieć gdzie szukać (czyli jak to mówią: "kobieca" intuicja:-)))

No i w końcu podstawa: odstawić piwo, odłożyć gazetę, wyłączyć telewizor... i wyjść w teren:-))

od mar.2025

5. Na popiele

"... odstawić piwo, odłożyć gazetę, wyłączyć telewizor..." - o matko, ale z bio-forum nie trzeba się wylogowywać?: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji