bio-forum.pl

Leucoagaricus (?) z łąki

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Leucoagaricus (?) z łąki
14.lip.17 21:23
Grażyna Domian
Leucoagaricus1
Leucoagaricus2
Leucoagaricus3
Leucoagaricus4
Leucoagaricus5
Leucoagaricus6
Leucoagaricus7
Leucoagaricus8
Leucoagaricus9

14. 07. 2017 r. - Dolina Dolnej Odry - szukając dziś Przemkowego czyrenia trafiłam na inne ciekawe grzyby. Dwa pierwsze owocniki były uszkodzone podczas korzenia pobocza łąki nad rowem. Nieco dalej rósł kolejny - tym razem w pełnej krasie. Średnica kapelusza największego z owocników - 11 cm przy wysokości 17 cm

Czy to może być Leucoagaricus leucothites?

od mar.2025

2. Leucoagaricus (?) z łąki

Bardziej wygląda na Macrolepiota excoriata?:-)

od mar.2025

3. Leucoagaricus (?) z łąki

A topole znalazłaś?:-) Ładne tereny tam u Ciebie.:-)

od lip.2005

4. Leucoagaricus (?) z łąki
14.lip.17 22:30
Grażyna Domian

Może i faktycznie M. excoriata?

W sprawie topoli wysłałam do Ciebie maila. Obejrzałam chyba wszystkie przy pierwszej drodze w prawo za kościołem, przy drugiej w prawo (za Kanałem Marwickim), przy drodze na południe w stronę Widuchowej i na koniec jeszcze - przy drodze z północnej części Marwic w stronę rzeki. Jedynymi grzybami jakie widziałam na topolach były hubiaki. Być może jakieś topole zostały w międzyczasie wycięte, np. podczas budowy wałów?

Tak czy inaczej - wycieczka była sympatyczna:-)

od wrz.2005

5. Leucoagaricus (?) z łąki

M. excoriata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji