bio-forum.pl

Mały brązowy muchomorek

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Mały brązowy muchomorek
7.sie.17 11:00
Grażyna Domian
Amanita1
Amanita2
Amanita3
Amanita4
Amanita5
Amanita6

31. 07. 2017 r. - Puszcza Bukowa, Dolina Ponikwy - na stoku kwaśnej buczyny, pod bukiem. Średnica kapelusza 3 cm, wysokość całego owocnika 5, 5 cm, wyraźne szare obrzeżenie pochwy i bardzo delikatny, błoniasty pierścień:

Nie mam na tego mikrusa żadnego pomysłu, a Wy?

od paź.2007

2. Mały brązowy muchomorek

Podpada mi to pod muchomora zielonawego.

od lip.2005

3. Mały brązowy muchomorek
7.sie.17 13:22
Grażyna Domian

No szczerze mówiąc - nie przyszedł mi do głowy ale wykluczyć go nie można - dzięki:-)

Dobrze, że nie robiłam próby smakowej;-)

od mar.2010

4. Mały brązowy muchomorek

A czemu nie porfirowy?

od mar.2010

5. Mały brązowy muchomorek

A zapomniałam zapytać, czy coś iglastego tam rosło?

od lip.2005

6. Mały brązowy muchomorek
7.sie.17 19:49
Grażyna Domian

No właśnie - czemu?;-) Nie wiem;-)

W całym wydzieleniu trafiają się pojedyncze stare modrzewie ale jak sobie przypominam, w tym akurat rejonie były same buki. W gruncie rzeczy, chyba brak iglaków nie wyklucza definitywnie porfirowego?

od mar.2010

7. Mały brązowy muchomorek

Cały czas myślałam, że on tylko ze szpilkowymi mikoryzuje, ale nie sprawdzałam nigdzie. Przyszedł mi do głowy, bo kiedyś takiego z podzieloną pochwą też spotkałam, nie tylko takie z "bułą" na dole trzonu. No i te ciemne włókienka na trzonie, brak wzorku. Nie bardzo widzę, jakiego koloru jest łatka na kapeluszu, ale u młodziutkich też czasem nie są ciemne, tylko jasne. Nie wąchałaś go czasem?

od mar.2010

8. Mały brązowy muchomorek

No tak, u Marka napisane, że rzadziej pod liściastymi, czyli jednak.:-)

od wrz.2005

9. Mały brązowy muchomorek

porfirowy

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji