bio-forum.pl

Gdańsk - Wyspa Sobieszewska - szukam podpowiedzi :-)

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Gdańsk - Wyspa Sobieszewska - szukam podpowiedzi :-)

Mirki, mam pytanko do Ciebie ale i innych obeznanych z Wyspą Sobieszewska oczywiście też:-))

Ponieważ od 1 do 10 lipca będę w Świbnie z żoną, dziećmi i znajomymi na krótkich wczasach, mam nadzieję mieć trochę czasu do obiadu – będą dobrzy znajomi żony, więc rodzince nie zabraknie towarzystwa podczas ewentualnego smażenia się na piasku;-)))

Może więc mógłbym sobie pozwolić na przedpołudniowe poszperanie za grzybkami:-)

Samą Wyspę Sobieszewską znam tylko z bardzo, bardzo dawnego pobytu w Stacji Ornitologicznej PAN w związku zajmowaniem się ornitologią.

Czy bywałeś (bywaliście) na Wyspie w celach grzyboznawczych?

A jeśli tak, to czy mógłbyś (moglibyście) polecić jakieś ciekawsze miejsca do spenetrowania?

W celach fotograficznych interesowały by mnie, także stanowiska rzadszych gatunków roślin.

W internecie znalazłem niewiele i bardzo ogólnikowo – ale pobyt i poszukiwania zapowiadają się w dosyć, dosyć atrakcyjnych perspektywach.

„... Wyspa Sobieszewska jest bardzo zróżnicowana przyrodniczo, o czym w dużej mierze zadecydowało deltowe położenie tego terenu. Występuje tu duża rozmaitość siedlisk, a więc plaże nadmorskie, wydmy, łąki, pola uprawne, stawy, jeziora przymorskie, rozległe trzcinowiska, kanały, bory sosnowe, las mieszany, leśne młodniki oraz sztuczne nasadzenia tworzące zarośla wierzbowe i olchowe, a wszystko to otoczone ramionami Wisły i morzem. Każde z wymienionych siedlisk posiada specyficzną florę i faunę.

Na Wyspie występuje blisko 500 gatunków roślin (w tym storczyk kruszczyk rdzawoczerwony i mikołajek nadmorski) oraz ponad 300 gatunków zwierząt kręgowych. Fauna bezkręgowców Wyspy nie jest dobrze poznana, ale jest ona z pewnością również bardzo bogata, sądząc np. po ilości i różnorodności spotykanych owadów. Nierzadko nad rozkwieconymi fragmentami łąk można spotkać pięknego motyla pazia królowej (znajduje się pod ochroną)...”

od wrz.2006

2. Gdańsk - Wyspa Sobieszewska - szukam podpowiedzi :-)
28.maj.07 10:46
JANEK "urma1"

Pozdrawiam serdecznie Bogusław M przed wielu laty między Świbnem a Sobieszewem w miejscowości Wieniec była piękna hodowla tulipanów i bardzo wielu innych kwiatów i roslin moze tam znajdziesz tez ładne ujęcia, sam własciwie jestem ciekaw tych miejsc bo nie byłem tam od 25-05-1985 r.

miejsce było szczególne bo osrodek wypoczynkowy o nazwie TULIPAN był na ul. KWIATOWEJ w miejscowosci WIENIEC było tam naprawde przepieknie (jak na czasy komuny) spokój, spokój i cisza a tego każdy sobie życzy w okresie wypoczynku

Tak jak napisałeś że Wyspa Sobieszewska jest bardzo zróżnicowana przyrodniczo i że posiada specyficzną florę i faunę, myslę że teraz kiedy zaczyna sie dbać coraz więcej o ekologie jest nadal atrakcyjnie a tereny lasów i wydm dostarcza Ci wielu wrażeń

Milo by było gdybyś z pobytu zamiescił jakąś fotke na forum;-)

właśnie teraz sprawdziłem przez Zumi. pl i okazuje się że ul. nie zmieniły nazw

kliknij sobie na ten link

zumi.pl

albo na ten

zumi.pl

możesz jeszcze powiekszyć obraz

(wypowiedź edytowana przez urma1 28. maja. 2007)

od gru.2003

3. Gdańsk - Wyspa Sobieszewska - szukam podpowiedzi :-)

Cześć Bogdan. Fajnie, że pytasz o wyspę akurat mnie:-)

Powiem szczerze, że wyspę Sobieszewską nie znam od strony mykologicznej czy innej jako jej bywalec, bo bywam tam... niezmiernie rzadko:- ( i to jeszcze w celach mniej amatorskich...

Wiem, że jest to super ciekawy kawałek Polski i chętnię z Tobą pomyszkuję w poszukiwaniu grzybków różnej maści. Kieeeeedyś jeżdziłem na Mierzeję Wiślaną na gąski, których jesienia na wydmach jest sporo.

Cały czerwiec czeka mnie rehabilitacja w kurorcie nadmorskim-ha, ha:-)

i po takim "wybyczeniu się" napewno zatęsknię za wyprawą grzybową w takie miejsce. Jeśli chcesz to możemy się ustawić na priva.

P. S.

Dla mnie te wszystkie urokliwe miejsca jak Wyspa Sobieszewska, mierzeja Wiślana cz Płw. Helski tracą swój urok na czas sezonu...:- (

już nie mówię tu o ilości ludzi tam przebywających ale skutkach ich bytności (widocznych naocznie w wielu miejscach...)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji