bio-forum.pl

Rudy kielichowaty blaszkowiec

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Rudy kielichowaty blaszkowiec
1.gru.17 22:39
Grażyna Domian
lejkowaty rudy
lejkowaty rudy2
lejkowaty rudy3
lejkowaty rudy4
lejkowaty rudy5

24. 09. 2017 r. - Puszcza Bukowa (Dolina Ponikwy). W młodniku bukowym ze starymi przestojami. Wysyp biały

Nie ukrywam, że ten grzybek podniósł mi poziom adrenaliny ale... nie świeci w ciemności;-) Przejrzałam gąsówki, lejkówki i... żaden z gatunków, do których miałam ilustracje mi nie pasuje. Co to może być?

od maj.2009

2. Rudy kielichowaty blaszkowiec

Grażynko, nie chciałbym Ciebie zasmucać i też chciałbym żeby było to coś ciekawszego ale wszystkie cechy wskazują na Lepista flaccida (w szerokim ujęciu).

Warto sprawdzić, chociaż podejrzewam, że znasz tę gąsówkę a zwiodły Ciebie te żółte blaszki?

Z tak jaskrawo żółtymi jeszcze nie spotkałem ale literatura o takich wspomina (żółte, pomarańczowe).

Obym się mylił:-)

od lip.2005

3. Rudy kielichowaty blaszkowiec
2.gru.17 09:01
Grażyna Domian

Było dokładnie tak, jak napisałeś Mirku:-) - całemu zamieszaniu z oznaczeniem jest winna barwa blaszek.

od wrz.2004

4. Rudy kielichowaty blaszkowiec
2.gru.17 11:48
Marcin Piątek

U nas w Krakowie śnieg a u Was jeszcze zielono:-) Climate warming:-)

od lip.2005

5. Rudy kielichowaty blaszkowiec
2.gru.17 17:02
Grażyna Domian

To taka trochę przetrzymana zieleń, żebyśmy nie zapomnieli jak wygląda;-)

Ale śniegu to u nas faktycznie jeszcze nie było tej jesieni.

od wrz.2005

6. Rudy kielichowaty blaszkowiec

L. flaccida

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji