bio-forum.pl

Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec
2.gru.17 22:50
Grażyna Domian
pomaranczowy1
pomaranczowy2
pomaranczowy3
pomaranczowy4
pomaranczowy5

24. 09. 2017 r. - Puszcza Bukowa (Dolina Ponikwy). W żyznej buczynie z domieszką dębów i jesionów, w dolinie strumienia, na ziemi pod dębem i młodymi buczkami. Wysyp kremowy

Początkowo skojarzył mi się z Gymnopilus junonius ale - nie takie blaszki, nie taki wysyp...

Co to może być?

od mar.2025

2. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

Mnie się kojarzy z Lepiota boudieri. Ale Ty przecież już miałaś do czynienia z tym gatunkiem.: D

U mnie takich ładnych grzybków nie ma.:- (;-)

od lip.2005

3. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec
2.gru.17 23:38
Grażyna Domian

Przemku - wielkie dzięki, to chyba strzał w 10!!: D

Rzeczywiście miałam już z nią do czynienia w 2015 r. ale na tamtych okazach nie było pomarańczowych barw i takich wełnistości na trzonach. Pewnie dlatego nie skojarzyłam. Teraz przejrzałam zdjęcia w necie i rzeczywiście - podobieństwo jest uderzające (np. tu: hlasek.com

Nie ukrywam, że ogromnie mnie to cieszy: D

Pamiętam, jak żałowałam, że ta oznaczona przez Błażeja L. boudieri rosła kilkaset metrów od granic projektowanego rezerwatu, dla którego przygotowuję (w czynie społecznym) dokumentację - w dolinie tego samego strumienia Ponikwa. Jeśli Błażej potwierdzi oznaczenie, to ten rarytasik będzie kolejnym argumentem dla przyszłego rezerwatu:-)

A swoją drogą - niesamowita jest ta zmienność u niektórych gatunków...

od mar.2025

4. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

Tak, ta zmienność gatunkowa mnie też czasami przeraża. A przy tak rzadko spotykanych gatunkach (myślę, że L. boudieri jest gatunkiem na miarę rezerwatu) - rzeczywiście trudno wyrobić sobie jakiś konkretny obraz.

Na Twoich powyższych zdjęciach, czubajeczki wyglądają tak pięknie jak sztabki złota.: D

Jeśli trafiłem z typowaniem to prawdopodobnie miałaś okazję oglądać ten takson w jego najpiękniejszej postaci.:-)

od lip.2005

5. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec
3.gru.17 00:18
Grażyna Domian

Pięknie to napisałeś:-)

I pomyśleć, że o mały włos a przeszłabym nie zauważając takich skarbów;-)

od wrz.2005

6. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

Nie jest taka rzadka... W Górach Kaczawskich rosną owocniki śnieżnobiałe: D

od mar.2025

7. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

Śnieżnobiałe się nie liczą.: P:-)

od wrz.2005

8. Pomarańczowy łuseczkowaty blaszkowiec

L. boudierii

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji