bio-forum.pl

Ciżmówkopodobne z bukowej kłody

bez logowania - można przeglądać
GRej375764

od lip.2005

1. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody
9.gru.17 22:50
Grażyna Domian
ciżmowkopodobne1
ciżmowkopodobne2
ciżmowkopodobne3
ciżmowkopodobne4
ciżmowkopodobne5

01. 10. 2017 r. - Puszcza Bukowa. Na omszałej kłodzie powalonego przez wiatr potężnego buka. Wysyp biały

Może to któraś Hohenbuehelia?

od mar.2010

2. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody

Gdyby nie pora roku, powiedziałabym, że boczniaki płucne:-D

od maj.2009

3. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody

Grażyna chyba dobrze w tym przypadku "kombinuje":-))

Jeden (!) z typów to Hohenbuehelia auriscalpium?

od lip.2005

4. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody
10.gru.17 20:56
Grażyna Domian

Beatko, coś tam podobnego do młodziutkiego boczniaka płucnego jest, jednak - tak, jak napisałaś - nie ta pora roku. Poza tym z boczniakiem płucnym jestem już dość dobrze opatrzona i po znalezieniu tych grzybków od razu je wykluczyłam.

Mirku, pomimo tego wykrzyknika, Twój typ wydaje mi się baaardzo prawdopodobny:-)

Bardzo Wam dziękuję za twórcze zainteresowanie tym wątkiem:-)

od wrz.2005

5. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody

H. wilhelmii

od lip.2005

6. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody
7.lip.25 18:14
Grażyna Domian

Dopiero po Twoim oznaczeniu Błażeju dowiedziałam się, że jest taki gatunek - bardzo dziękuję za to i za wszystkie pozostałe oznaczenia:-)) Solidnie wzbogacają one stan wiedzy o grzybach Puszczy Bukowej!

Wracając jednak do H. wilhelmii - nie mogę jej znaleźć w żadnym z dostępnych mi kluczy, a i w Internecie trudno się na nią natknąć. Trafiłam tylko na włoską pracę z 2019 r.: researchgate.net

Wynika z niej, że jest to stosunkowo niedawno odkryty gatunek, a jego występowanie zostało potwierdzone we Francji, Austrii, Republice Czeskiej, Włoszech i Hiszpanii.

Czy w ciągu tych kilku ostatnich lat ktoś go stwierdził w Polsce, czy też jesteś pierwszym odkrywcą?

od wrz.2005

7. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody

Wg. mnie nie był notowany w Polsce, choć pewnie część H. auriscalpium z naszego kraju to w rzeczywistości to: D

od lip.2005

8. Ciżmówkopodobne z bukowej kłody
7.lip.25 20:17
Grażyna Domian

Dzięki:-) Też tak myślę i z ciekawości przyjrzałam się swoim zgłoszeniom H. auriscalpium. Zarodniki z tych moich dotychczasowych są wg mnie za duże na H. wilhelmii ale zobaczymy co wyjdzie po Twoich weryfikacjach:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji