bio-forum.pl

Fauna polskich lasów

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Fauna polskich lasów
31.maj.07 20:33
Adrian Szymkiewicz

Las jest bardzo zróżnicowanym ekosystemem. Nie tylko grzyby, rośliny, porosty czy śluzowce są ciekawymi obiektami do obserwacji. Zwierzęta leśne są bardzo fascynujące, a podglądanie ich jest świetnym zajęciem. Dzisiaj będąc w lesie udało mi się podejść sarenkę, a oto foto:

hgf

Najpierw po cichu schowałem się za krzakami...

jhg

Następnie podeszłem trochę bliżej... ups, zobaczyła mnie...

hg

Spokojnie sarenko, nie stanowię dla ciebie zagrożenia...

f

Nie odchodź jeszcze...

hg

Ha! A jednak mnie polubiła:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Fauna polskich lasów
31.maj.07 21:24
igor obuchiwski ("igorek")

przyroda jest piękna

sarenka też

od gru.2006

3. Fauna polskich lasów
31.maj.07 22:06
Adrian Szymkiewicz
hfg

To prawda, przyroda jest fascynująca!

Postać dorosła Chruścika:

hg
hg

A tutaj samica raka z jajami, chyba jest to Rak szwedzki.

od lut.2007

4. Fauna polskich lasów
31.maj.07 22:19
Jolanta Piechna "1952r"

Piękne zwierzątko gratuluję! mnie nigdy nie udało się zdążyć, są bardzo płochliwe zanim podniosłam rękę z aparatem już ich nie było. Raz miałam spotkanie z jeleniem, był ogromny"pierwszego stopnia" w odległości 2 metrów. Wrażenie niesamowite. Pozdrawiam

od kwi.2004

5. Fauna polskich lasów

od lip.2006

6. Fauna polskich lasów

Adrian, przerzuć to paskudztwo do "Owadów".

Ohyda!

od gru.2006

7. Fauna polskich lasów
1.cze.07 21:56
Adrian Szymkiewicz

Dandy, tu niema nic ohydnego! Rak to wspaniały bezkręgowiec!

od lis.2006

8. Fauna polskich lasów
Zimorodek - 01
Zimorodek - 02
Zimorodek - 03
Zimorodek - 04

To dopiero arcyciekawy obiekt do obserwacji

od gru.2003

9. Fauna polskich lasów

... a ten obiekt zapewne by go wciągnął jednym łykiem...

od lip.2006

10. Fauna polskich lasów

Na I fotce prawie jak kobra :)

I do Marcina. Jakim aparatem go zdjąłeś? Chyba, że wykadrowałeś. A swoją drogą foto na gałązce są bardzo fajne. Jak daleko siedział od obiektywu?

od lip.2006

11. Fauna polskich lasów

"Dandy, tu niema nic ohydnego! Rak to wspaniały bezkręgowiec!"

Brr, chyba, że w garnku :)

od lip.2006

12. Fauna polskich lasów

Adrian, wracając do sarny, ostatnia fotka. Ona wyraźnie Ciebie prowokuje, żebyś z nią poszedł. Wyraźnie mówi: "chodź ze mną, ja Ciebie polubiłam a Ty mnie?".

A Ty co??? :)))

od gru.2006

13. Fauna polskich lasów
1.cze.07 23:54
Adrian Szymkiewicz

Raków jeszcze nie jadłem, ale wiele razy łapałem je gołymi rękoma. One siedzią przeważnie między korzeniami i wtedy trzeba włożyć tam rękę i złapać raczysko! Dosyć boleśnie szczypią! Dandy nie wiem co masz do raków, są to przedstawiciele nielicznych polskich skorupiaków:-)))

od lis.2006

14. Fauna polskich lasów

Dandy, już odpowiadam na pytanie. Aparat to tylko Canon Powershot Pro1, ale marzy mi się porządna profesjonalna lustrzanka. Zero kadrowania. Jeśli chodzi o obiektyw, to użyłem tele conventera (winetowanie na pierwszej fotce), który dał optical zoom: 15. 2 lub 440mm. Na foto 1, był ok. 30 metrów, fotkach 2, 3, 4 ok. 5 metrów.

Ogólnie robienie tych fotek to była super przygoda!!!

Mirki świetne fotki żmii (nie jest to zbyt łatwe). Piszesz, że "... a ten obiekt zapewne by go wciągnął jednym łykiem...", oj nie byłbym tego taki pewien, bo po pierwsze

Zimorodek (Alcedo atthis) jest arcyszybki i po drugie to mały

Wielki Łowca Ryb!!!

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 02. czerwca. 2007)

od lip.2006

15. Fauna polskich lasów

Qrcze, skoro z niego taki łowca to może i raki lubi? :)

P. S. Adrian, ja osobiście do raków nic nie mam oprócz tego, że są brzydkie :))

od lip.2006

16. Fauna polskich lasów

A co do Twojego aparatu, Marcin, w grupie aparatów kompaktowych ten canon wcale nie jest taki zły, matryca całkiem wystarczająca a przez to i szum niewielki a i zoom optyczny, chyba 7X, pozwala automatem szybko ustawiać głębię ostrości. Dla mnie jedyna wada to brak stabilizacji. Trzeba mieć dość pewną rękę. Lustrzanki są fajne ale skompletowanie obiektywów jest jednak bardzo drogie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji