bio-forum.pl

Małe, blaszkowe ze źródliska

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Małe, blaszkowe ze źródliska
12.lut.18 19:16
Grażyna Domian
ze zrodliska1
ze zrodliska2
ze zrodliska3
ze zrodliska4
ze zrodliska5

24. 09. 2017 r. - Puszcza Bukowa (Dolina Ponikwy). W olszowym łęgu źródliskowym, na bryle korzeniowej olszy czasami omywanej przez wodę. Średnica kapeluszy do 1, 5 cm

ze zrodliska6

i jeszcze starsze owocniki

Z jakim (przynajmniej) rodzajem kojarzą się Wam te grzybki? Tubaria, Cortinarius czy jeszcze z czymś innym?

od paź.2009

2. Małe, blaszkowe ze źródliska

od mar.2025

3. Małe, blaszkowe ze źródliska

Trochę kojarzą mi się z Naucoria subconspersa, ale któż to wie.:-)

od lip.2005

4. Małe, blaszkowe ze źródliska
12.lut.18 20:20
Grażyna Domian

Dzięki chłopaki:-) Wydaje mi się, że typ Przemka jest najbardziej prawdopodobny, przynajmniej w odniesieniu do rodzaju. Zapomniałam o nim;-)

od maj.2009

5. Małe, blaszkowe ze źródliska

Jak dla mnie też wszystko przemawia za tym rodzajem. Typ Przemka wydaje się bardzo prawdopodobny ale tu wiadomo co można bez mikroskopu:- (

Ja ze swej strony dorzucić tylko chcę informację którą "uraczył" mnie kiedyś Tomek.

Klucz do tego rodzaju:

mycodb.fr

- z rozwijanej listy wybieramy oczywiście Alnicola (akurat ta informacja banalna i nie dla was, ale z myślą o mniej zaawansowanych, żeby nie błądzili).

od wrz.2005

6. Małe, blaszkowe ze źródliska

N. escharioides

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji