bio-forum.pl

Ceratellopsis sp. nov.?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Ceratellopsis sp. nov.?

05. 04. 2018; Zabudowane siedlisko rolne. Kilkadziesiąt owocników na nagiej ziemi. W pobliżu: lipa, osika, jesion.

Teoretycznie powinny reprezentować Ceratellopsis terrigena. Mam ogromny problem z pobraniem nie zanieczyszczonych ziemią owocników, więc mikro analiza niezbyt mnie satysfakcjonuje. Tym niemniej zarówno makro, jak i mikro trudno dopasować do jakiegoś znanego nauce gatunku.

Owocniki bardzo małe (mniej niż 0, 5 mm długości), ze sterylnym wierzchołkiem.

Owocnik na ziarenku kwarcu:

od mar.2025

2. Ceratellopsis sp. nov.?

Podstawki przeważnie 4 sterygmowe (jedną potrójną też spotkałem), cystydy obecne (cylindryczne, czasem z sutkowatym wierzchołkim, lub górą z dłuższym przewężeniem, lub rzadziej rozgałęzione z 2-3 wierzchołkami), sprzążek nie znalazłem - ale to może być niedopatrzenie przez te "masy" kryształów ziemi pobranych do preparatu wraz z owocnikami.

od wrz.2005

3. Ceratellopsis sp. nov.?

wg mnie mieści się w zmienności C. terrigena

od mar.2025

4. Ceratellopsis sp. nov.?

Mam kolekcję rezerwową z kolejnego roku. Myślę, że kiedyś trzeba by je zsekwencjonować. One mają wyraźne sprzążki bazalne podstawek, jak słusznie kiedyś Błażeju podając za literaturą określiłeś je: "loop-like clamp". Tymczasem czytam: "... the absence of clamp connections may suggest C. terrigena to be allied with Alloclavaria in the Rickenella clade..." (I. Olariaga, S. Huhtinen, T. Læssøe, J. H. Petersen, K. Hansen,

Phylogenetic origins and family classification of typhuloid fungi, with emphasis on Ceratellopsis, Macrotyphula and Typhula (Basidiomycota), Studies in Mycology, Volume 96,2020, Pages 155-184, ISSN 0166-0616,doi.org

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji