Dzisiaj na butwiejących, mocno nasączonych wodą szczątkach trawy zalegających w miejscu podmokłym. Przeciętna ich wysokość 1, 4 cm.
To mogą być bardzo rzadko notowane Hemimycena epichloë.
Hemimycena epichloë - po makro bardzo podobne.
Jeśli ktoś się podejmie zbadać, to chętnie podeślę :)
W tytule napisałem, że "z blaszkami" ale tak się zastanawiam czy to blaszki czy żyłki?
(wypowiedź edytowana przez januz 30. maja. 2018)
Jeśli Kustosze się nie zgłoszą, to mogę zerknąć na mikro. Tylko mam pytanie czy masz więcej niż te 3 owocniki ze zdjęć? Bo nie wiem, czy poradzę sobie z takimi drobiazgami, a szkoda byłoby materiału.:-)
Mam w sumie 5 owocników, w tym ten jeden z dużym, kielichowatym kapeluszem ( widoczny na drugim zdjęciu) trzymam na wszelki wypadek oddzielnie.
No i mogę jeszcze przeszukać stanowisko.
Ze względu na substrat oraz całokształt makro i mikromorfologii - kolekcję oznaczam jako Hemimycena epichloë.
Jeśli są jakieś wątpliwości, to do średniej "Q" zarodników, która kształtuje się w granicach 2, 4 - 2, 5, a mogłaby mieć nieco większą wartość. Trzeba jednak podkreślić, że w przygotowanych preparatach wolnych zarodników spotkałem skąpe ilości (przydałby się wysyp, ewentualnie badane owocniki nie były dojrzałe).
Sprzążki we wszystkich elementach obecne. Podstawki najczęściej 4 zarodnikowe, mniej licznie także 2 zarodnikowe. Młode podstawki (bazydiole?) niekiedy w profilu z zaostrzonym szczytem co może sprawiać wrażenie obecności cystyd hymenialnych.
Januszu, jeśli Kustosze nie staną w opozycji wobec mojego oznaczenia, serdecznie namawiam do zgłoszenia do bazy GREJ. Eksykat mógłbym wysłać opiekunom bazy. Jest to najpewniej pierwsze stanowisko tego gatunku w Polsce.
"Jest to najpewniej pierwsze stanowisko tego gatunku w Polsce" - Przemku, jeśli by tak miało być, to dla mnie - rewelacja :)
Co by nie było - dzięki, że podjąłeś się zbadać te grzybki.
Chętnie zgłoszę do bazy GREJ, ale - jak rozumiem - czekamy jeszcze na opinię Kustoszy?
I jeszcze zapytam, czy badałeś tego, który był jeden w pudełku, czy jednego z
tych, które były w drugim pudełku?
(wypowiedź edytowana przez januz 11. czerwca. 2018)
Sprawdzałem także fragment tego "dużego" owocnika - jest to na pewno ten sam gatunek.
Zasadniczy błąd to nazywanie wątku: "małe białe, a zwłaszcza z blaszkami".;-) Tych "białych" to jakoś z nieznanych przyczyn nie darzy się tu na forum właściwym szacunkiem.:-) Z tego powodu nikt normalny, (a zwłaszcza Kustosze) - nie zainteresuje się tematem.: D;-)
A przecież grzybki całkiem fantastyczne i warte uwagi.:-)
(wypowiedź edytowana przez przemochle 12. czerwca. 2018)
zgłaszać: D
"... nikt normalny, (a zwłaszcza Kustosze) - nie zainteresuje się tematem"
- postawiłem Cię Błażeju w nieco niezręcznej sytuacji - przepraszam.: P:-)