bio-forum.pl

Małe, białe z blaszkami.

bez logowania - można przeglądać
GRej319313

od cze.2017

1. Małe, białe z blaszkami.

Dzisiaj na butwiejących, mocno nasączonych wodą szczątkach trawy zalegających w miejscu podmokłym. Przeciętna ich wysokość 1, 4 cm.

od mar.2025

2. Małe, białe z blaszkami.

To mogą być bardzo rzadko notowane Hemimycena epichloë.

od cze.2017

3. Małe, białe z blaszkami.

Hemimycena epichloë - po makro bardzo podobne.

Jeśli ktoś się podejmie zbadać, to chętnie podeślę :)

W tytule napisałem, że "z blaszkami" ale tak się zastanawiam czy to blaszki czy żyłki?

(wypowiedź edytowana przez januz 30. maja. 2018)

od mar.2025

4. Małe, białe z blaszkami.

Jeśli Kustosze się nie zgłoszą, to mogę zerknąć na mikro. Tylko mam pytanie czy masz więcej niż te 3 owocniki ze zdjęć? Bo nie wiem, czy poradzę sobie z takimi drobiazgami, a szkoda byłoby materiału.:-)

od cze.2017

5. Małe, białe z blaszkami.

Mam w sumie 5 owocników, w tym ten jeden z dużym, kielichowatym kapeluszem ( widoczny na drugim zdjęciu) trzymam na wszelki wypadek oddzielnie.

No i mogę jeszcze przeszukać stanowisko.

od mar.2025

6. Małe, białe z blaszkami.

Ze względu na substrat oraz całokształt makro i mikromorfologii - kolekcję oznaczam jako Hemimycena epichloë.

Jeśli są jakieś wątpliwości, to do średniej "Q" zarodników, która kształtuje się w granicach 2, 4 - 2, 5, a mogłaby mieć nieco większą wartość. Trzeba jednak podkreślić, że w przygotowanych preparatach wolnych zarodników spotkałem skąpe ilości (przydałby się wysyp, ewentualnie badane owocniki nie były dojrzałe).

Sprzążki we wszystkich elementach obecne. Podstawki najczęściej 4 zarodnikowe, mniej licznie także 2 zarodnikowe. Młode podstawki (bazydiole?) niekiedy w profilu z zaostrzonym szczytem co może sprawiać wrażenie obecności cystyd hymenialnych.

Januszu, jeśli Kustosze nie staną w opozycji wobec mojego oznaczenia, serdecznie namawiam do zgłoszenia do bazy GREJ. Eksykat mógłbym wysłać opiekunom bazy. Jest to najpewniej pierwsze stanowisko tego gatunku w Polsce.

od cze.2017

7. Małe, białe z blaszkami.

"Jest to najpewniej pierwsze stanowisko tego gatunku w Polsce" - Przemku, jeśli by tak miało być, to dla mnie - rewelacja :)

Co by nie było - dzięki, że podjąłeś się zbadać te grzybki.

Chętnie zgłoszę do bazy GREJ, ale - jak rozumiem - czekamy jeszcze na opinię Kustoszy?

I jeszcze zapytam, czy badałeś tego, który był jeden w pudełku, czy jednego z

tych, które były w drugim pudełku?

(wypowiedź edytowana przez januz 11. czerwca. 2018)

od mar.2025

8. Małe, białe z blaszkami.

Sprawdzałem także fragment tego "dużego" owocnika - jest to na pewno ten sam gatunek.

Zasadniczy błąd to nazywanie wątku: "małe białe, a zwłaszcza z blaszkami".;-) Tych "białych" to jakoś z nieznanych przyczyn nie darzy się tu na forum właściwym szacunkiem.:-) Z tego powodu nikt normalny, (a zwłaszcza Kustosze) - nie zainteresuje się tematem.: D;-)

A przecież grzybki całkiem fantastyczne i warte uwagi.:-)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 12. czerwca. 2018)

od wrz.2005

9. Małe, białe z blaszkami.

zgłaszać: D

od mar.2025

10. Małe, białe z blaszkami.

"... nikt normalny, (a zwłaszcza Kustosze) - nie zainteresuje się tematem"

- postawiłem Cię Błażeju w nieco niezręcznej sytuacji - przepraszam.: P:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji