bio-forum.pl

Żółtawa powłoczka z wierzby.

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Żółtawa powłoczka z wierzby.

Na dolnej stronie szczapy od złamanej wierzby, leżącej na wilgotnej ziemi, teren okresowo zalewany.

Jedyne co mi na myśl przychodzi to Athelia decipiens ale zbyt dużo mi nie pasuje.

Przede wszystkim żółtawa barwa. Nie spotkałem w opisach aby o takiej wspominali autorzy.

Strzępki w głębszej warstwie też zabarwione na żółtawo, chociaż ich grubość zgadza sie dla tego gatunku +/- od 3 do 5 um położonych głębiej.

Problem mam z obserwacja podstawek. Czyżby owocnik mocno dojrzały i podstawki uległy częściowo rozpadowi. W hymenium widzę zarodniki jakby przytwierdzone jeszcze do sterygm ale podstawek wyraźnie nie widać. Próbowałem również obserwowac bez dociskania szkiełkiem, podejrzewałem że byc może je zgniatam. Niestety efekt ten sam.

Sprzążek brak.

Wrzucam kilka zdjęć z nadzieją na podpowiedź :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji