Przeróżne na murach, Hiszpania
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Porosty » Przeróżne na murach, Hiszpania
2019.01.21 17:10 #321535
Zmień/Popraw · Usuń
Maks Syratt (maks_s) na forum od grudnia 2018, wypowiedź #44
Czy dałoby się oznaczyć gatunki/rodzaje porostów na tych zdjęciach?
Wszystkie wykonane w zeszłym tygodniu w Rondzie, w Andaluzji.








2019.02.05 21:36 #321774
Zmień/Popraw · Usuń
Maks Syratt (maks_s) na forum od grudnia 2018, wypowiedź #46
Czy da się oznaczyć któregokolwiek z tych porostów?
2019.04.08 00:58 #322622
Zmień/Popraw · Usuń
Maks Syratt (maks_s) na forum od grudnia 2018, wypowiedź #54
Czy szaro-czarne porosty z pierwszego i drugiego zdjęcia to mogą być Porpidia sp.?
2019.04.08 08:40 #322623
Zmień/Popraw · Usuń
Zygmunt Augustowski (zygmunt) na forum od grudnia 2005, wypowiedź #1002
Na przyszłość przy "naskalniakach" staraj się podawać rodzaj podłoża, np. piaskowiec, wapień, beton. Na zdjęciach 1,2 porost centralny najbardziej mz. jest podobny do garbatki niebieskoczarnej - Toninia sedifolia, porostu skał wapiennych.
Moje skojarzenie z porostem nr3 - jaskrawiec krwisty - Caloplaca erythrocarpa, wzgl. j. siny - C. teicholyta. Z wielkim naciskiem na "skojarzenie" :) Tu już potrzeba zdjęcia makro z ostrymi szczegółami plechy, owocników, a i to może być za mało...

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 08.kwietnia.2019)
2019.04.13 23:13 #322704
Zmień/Popraw · Usuń
Maks Syratt (maks_s) na forum od grudnia 2018, wypowiedź #55
Dziękuję bardzo za pomoc.
Porosty były znajdywane na różnych murkach, więc niestety nie wiem, jaki to był rodzaj podłoża. Zapamiętam, żeby na przyszłość zwracać na to większą uwagę.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji