śluzowiec prośba o oznaczenie
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Śluzowce » śluzowiec prośba o oznaczenie
i
2019.05.03 23:30 #323059
Zmień/Popraw · Usuń
Lukasz Emski (lukeemski) na forum od maja 2019, wypowiedź #1
Witam. Czy możecie mi pomóc w oznaczeniu tego śluzowca? jeśli nie da się do gatunku (wiem wiem mikroskop prawie do wszystkiego) to chociaż rodzaj może się uda?

Corkagh Park Dublin - Clondalkin
kłoda drzewa liściastego, 19/04/2019

2019.05.04 17:05 #323068
Zmień/Popraw · Usuń
Maciej Romański (wolf) na forum od maja 2010, wypowiedź #1270
Są trzy opcje Trichia decipiens lub Hemitrichia clavata lub Hemitrichia calyculata. Gdyby włośnia wystrzeliła, może dało by się wykluczyć chociaż rodzaj.

Bardziej to wygląda na Trichia decipiens, ale tylko mikroskop prawdę tu powie ;-)
i
2019.05.04 23:56 #323073
Zmień/Popraw · Usuń
Lukasz Emski (lukeemski) na forum od maja 2019, wypowiedź #2
dziękuję bardzo
kędzorka mylnego właśnie pod uwagę brałem po makro.
Nie dysponuję mikroskopem, a dziś nie było śladu po tych maluchach na owej kłodzie ani nie było żadnych nowych.
Zapletkę maczugowatą (Hemitrichia clavata) znalazłem też i wyglądała inaczej, miała jasne to wczesne stadium
p.s. wiem że to gdybanie ^^
2019.05.05 18:33 #323083
Zmień/Popraw · Usuń
Maciej Romański (wolf) na forum od maja 2010, wypowiedź #1272
Kolor śluźni w czasie formowania się zarodni, niestety nie ma znaczenia diagnostycznego. Mogą być od białych po ciemnopomarańczowe u wszystkich tych gatunków. Makroskopowo są w zasadzie niemalże identyczne. Niewielkie różnice są po wystrzeleniu włośni - u Hemitrichia tworzą się zwykle ząbki na brzegach kieliszka.
Ciężko jest z nimi, bez mikroskopu niewiele da sie zwojować.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji