bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
trufle!
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum «
i

#378
od listopada 2006

2007.08.14 08:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Pachlewski (upir)
Pewnie niektórzy już to widzieli albo i sami maczali w tym palce ;) ale na wszelki wypadek: http://wiadomosci.onet.pl/1588569,11,item.html

#173
od sierpnia 2006

2007.08.14 08:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
3600 euro! Toc to kopalnia!!! Ktoś coś wie? Zebrał? eh...
i

#151
od grudnia 2005

2007.08.14 09:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
wlasnie czytam,

i co Wy na to ?

---

i jakby co podaje przepisiki

TRUFLE BIAŁE (TUBER MAGNATUM PICO)

używane w cienkich plasterkach do różnego rodzaju przekąsek, do surowego mięsa (tatar lub carpaccio - cienkie plasterki surowej chudej wołowiny), fondu, tagliatelle, risotto, jaja sadzone, sery

tagliatelle z białymi truflami

1kg mąki, 20 żółtek, 4 całe jaja, białe trufle

wysypać mąkę, we wcześniej uformowany dołek rozbić jaja i ugnieść, rozwałkować na cienkie plastry i ostrym nożem pociąć na wąskie paski, wysuszyć, a następnie wrzucić do gotującej wody, podawać ze startymi białymi truflami (można również dodać odrobinę masła)

agnolotti z serem, szpinakiem i truflami

nadzienie - 600g sera, który się łatwo topi (najlepiej fontina), 300g mleka, 8 żółtek, krem z trufli

ciasto - 500g mąki, 6 jaj

szpinak - 500g szpinaku, płynny sos beszamelowy (przepis na beszamel poniżej), gałka muszkatałowa

nadzienie - pokroić ser na cienki plasterki i wrzucić do mleka, dodać żółtka i krem truflowy, pozostawić na godzinę, następnie gotować na małymogniu ciągle mieszając aż roztopi się ser a mieszanina zgęstnieje, ugnieść składniki na ciasto i rozwałkować na cienkie plastry nałożyć nadzienie na ciasto, zawinąć i zakleić tak aby uformować agnolotti (podobny kształt do pierogów) ugotowany szpinak zmieszać z sosem beszamelowym i gałką muszkatałową, następnie zmielić, ugotować agnoloti, zmieszać ze szpinakiem, posypać utartymi białymi truflami

karczochy z jajkiem i truflami `niespodzianka jesieni'

2 karczochy, 1 cytryna, 2 łyżki stołowe oliwy, 1 ząbek czosnku, ½ łyżki stołowej posiekanej zielonej pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz, rozmaryn, papryka, 2 żółtka, białe trufle

użyć tylko środki karczochów, polać sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne, pokroić cienko, podgrzać olej i podsmażyć czosnek, dodać karczochy i pietruszkę, smażyć przez około 4 minuty, dodać rozmaryn i szczyptę papryki, gotować na małym ogniu przez około 15 minut, położyć karczochy na talerzu, a na każdym surowe żółtko, posypać startymi białymi truflami

TRUFLE LETNIE (TUBER AESTIVUM VITT)

używane obrane ze skóry, pokrojone na cieniutkie plasterki do poniżej opisanych dań lub zmielone - podsmażyć ząbek czosnku na oleju, wyjąć czosnek, do ostudzonego oleju dodać zmielone trufle, sól i pieprz, w ten sposób otrzymany sos można użyć do pierwszych i drugich dań, omletów, jaj

TRUFLE CZARNE ZIMOWE (TUBER MELANOSPORUM)

używane w kuchni podobnie jak trufle letnie

SOS GRZYBOWY Z LETNIMI TRUFLAMI

podgrzać na patelni z dodatkiem czosnku i masła, podawać jako sos do makaronu lub ryżu, idealny również do grzanek, mięsa i ryb

spaghetti z letnimi truflami

500g spaghetti, 120g sosu grzybowego z truflami, garść zielonej pietruszki

ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, następnie dodać sos grzybowy z truflami, dobrze wymieszać i posypać pietruszką

rostbef cielęcy z sosem grzybowym z truflami

około 300g mięsa cielęcego, ząbek czosnku, mąka, 50g masła, 1 cebula, trochę selera, szklanka białego wina, 120g sosu grzybowego z truflami, sól, pieprz

zawinąć mięso i związać, posypać solą i pieprzem, obsypać cienką warstwą mąki, włożyć do brytfanny, gdzie wcześniej zostały podsmażone ząbek czosnku, cebula, seler, dodać wino i smażyć na dużym ogniu tak długo aż wyparuje alkohol, zmniejszyć ogień i dalej gotować, następnie wyjąć mięso, pokroić na plastry o grubości około1/2 cm, rozłożyć na półmisku i polać wcześniej podgrzanym sosem grzybowym z truflami

KREM BOROWIKOWY Z TRUFLAMI

świetny dodatek do pierwszych dań, mięsa i ryb, również do tostów na ciepło i zimno

MASŁO Z TRUFLAMI

Idealne do sosów, do każdego rodzaju mięsa i ryb, również do tostów i pierwszych dań

KREM Z OLIWEK I MIGDAŁÓW Z TRUFLAMI

jako dodatek do pierwszych dań należy rozpuścić zawartość w oliwie z oliwek lub płynnym maśle, aby nadać aromat pieczeni należy dodać do sosu pod koniec pieczenia, do grzanek zmieszać z masłem

POLENTA Z TRUFLAMI

zagotować 1,3 litra wody, dodać polentę, często mieszając gotować na małym ogniu przez około 40 minut, dodać masło i ser do smaku lub inny sos

RYŻ Z TRUFLAMI

podsmażyć cebulę, wsypać surowy ryż, zalać szklanką białego wytrawnego wina, stopniowo dolewać 1,5 litra rosołu, posolić i gotować na średnim ogniu przez około 25 minu, pod koniec gotowania dodać odrobinę masła

OLIWA Z OLIWEK AROMATYZOWANA BIAŁYMI TRUFLAMI

idealna do pierwszych dań, mięsa i ryb

makaron wstążki z oliwą

500g. makaronu, 100g. masła, 70g. parmezanu, 100g. szpinaku, 100g. grzybów - borowiki lub pieczarki, oliwa aromatyzowana białymi truflami

posiekać grzyby i liście szpinaku, gotować na patelni razem z masłem przez około 5 minut, zagotować w osolonej wodzie makaron, odlać wodę, makaron wrzucić na patelnię do grzybów i szpinaku, dodać parmezan i dwie łyżki oliwy aromatyzowanej białymi truflami, podawać ciepłe

risotto z oliwą

500g ryżu, 80 g masła, 200g grzybów - borowiki lub pieczarki, kawałek cebuli, 2 łyżki stołowe oliwki aromatyzowanej białymi truflami, parmezan

podsmażyć cebulę na maśle, dodać grzyby i zostawić na ogniu przez dwie minuty, dodać ryż, następnie dolać gorący rosół i mieszać często aż ryż będzie gotowy, zdjąć z ognia, dodać parmezan i oliwę

cielęcina z grzybami i oliwą

6 plastrów cielęciny, 25g masła, 500g grzybów - borowiki lub pieczarki, łyżka mleka, oliwa aromatyzowana białymi truflami

smażyć na maśle na oddzielnych patelniach cielęcinę i grzyby, wrzucić grzyby do mięsa, dodać łyżkę stołową mleka i dwie łyżki stołowe oliwy

KREM Z BOROWIKÓW Z TRUFLAMI

grzanki z kremem z borowików z truflami

natrzeć pokrojony chleb lub tosty czosnkiem, na patelni rozgrzać krem z borowików z dodatkiem odrobiny oliwy, posmarować chleb i podawać ciepłe

risotto z kremem z borowików z truflami

500g ryżu, 100g masła, 200g parmezanu, ½ szklanki białego wina, 1 litr rosołu, 100g mięsa na gulasz, 1 łyżka stołowa posiekanej cebuli, 150g kremu z borowików

podsmażyć na maśle mięso razem z cebulą, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać wino i gotować tak długo aż wyparuje, wsypać ryż a następnie wlać rosół i gotować ciągle mieszając, kiedy ryż będzie gotowy dodać krem z borowików i dobrze wymieszać, posypać parmezanem i podawać ciepłe

cielęcina w kremie borowikowym z truflami

6 plastrów cielęciny, 100g masła, mąka, ząbek czosnku, szklanka wina Marsala wytrawnego, sól, pieprz, 150g kremu z borowików

rozbić mięso i obsypać w mące, na patelni rozpuścić masło z czosnkiem, dodać mięso a następnie sól i pieprz, przewrócić mięso na drugą stronę tylko raz, zalać winem Marsala i gotować chwilę, dodać krem z borowików, gotować jeszcze minutę, następnie podawać ciepłe

MĄKA AROMATYZOWANA BIAŁYMI TRUFLAMI

zalecane proporcje

do sosów: na 1 kg zwykłej mąki - 15g mąki aromatyzowanej truflami

do makaronów domowych: na 1 kg zwykłej mąki - 20g maki aromatyzowanej truflami

naleśniki z kremem z białych trufli

12 naleśników, 100g sera gruyere, ¼ litra mleka, sól, 80g zwykłwej mąki, 2g mąki aromatyzowanej truflami, 50g sera fontina, 30g masła, 25g sera gorgonzola, 3 łyżki parmezanu, 1 żółtko jaja

najpierw należy przygotować sos beszamel w następujący sposób: podgrzać mleko, na małym ogniu rozpuścić masło, zmieszać zwykłą mąkę z mąką aromatyzowaną truflami, dodawać stopniowo mąkę do masła mieszając drewnianą łyżką, następnie dodawać stopniowo mleko aby otrzymać płynny sos beszamelowy, sos beszamelowy zdjąć z ognia, zetrzeć sery i dodać do sosu razem z żółtkiem, następnie postawić znowu na ogniu i ciągle mieszając podgrzać, naleśniki polać sosem, zawinąć i podpiec w piekarniku przez około 5 min

gnocchi z mąką aromatyzowaną truflami

1 i 1/2 kg ziemniaków, 300g zwykłej mąki, 6g mąki aromatyzowanej truflami, 1 jajo, sól

jako sos polecamy klasyczne ragu pomidorowe, do którego można ewentualnie dodać szczyptę mąki aromatyzowanej truflami lub sos beszamelowy, na który przepis podaliśmy wyżej

aby przyrządzić gnocchi - zagotować ziemniaki, utłuc jeszcze gorące, następnie dodać obydwa rodzaje mąki, jajo i szczyptę soli, wszystko dobrze wymieszać, uformować paluszki o szerokości około 1 cm i pokroić na kawałki o długości około 1 i ½ cm, gotować gnocchi w dużej ilości osolonej wody, podawać z jednym z wyżej wymienionych sosów

sola w mące aromatyzowanej truflami

6 ryb (sola) średniej wielkości, masło, 2 lub3g mąki aromatyzowanej truflami, 100g zwykłej mąki, cytryna, sól

wyczyścić dobrze ryby, posolić a następnie obsypać wcześniej wymieszaną mąką (zwykła + aromatyzowana truflami), piec na patelni, na maśle z dodatkiem dwóch łyżek soku z cytryny, podawać ciepłe


(wypowiedź edytowana przez rapatang 14.sierpnia.2007)
i

#2344
od kwietnia 2001

2007.08.14 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
he he
miałem właśnie po faktach/wiadomościach puścić wątek truflowy na forum ale widzę, że byli szybsi; co więcej nie wiedziałem że temat pojawił się jako news na onet.pl, to rzuca dla mnie nowe światło na dzisiejsze moje doświadczenia

jestem na urlopie daleko od czegokolwiek (poza internetem, komórką i cywilizacją z akwaparkiem :) ) w skrajnym zakątku Polski

i tak nieco po obiedzie, ok 14 zadzwonili do mnie na komórkę z TVP1 że potrzebują wypowiedzi na temat trufli w Polsce; po wyjaśnieniach okazało się że materiał musi być koniecznie dzisiaj (bardzo im się śpieszyło), wydanie zamykają do 16:30; tak że nie było szans aby kamera z najbliższego ośrodka dojechała w to miejsce gdzie jestem, zresztą zniechęcałem trochę :)
podałem kilka innych potencjalnych kontaktów z czego jak zobaczyłem z Wiadomości udało się trafić do Czesława Narkiewicza, kolegi mykologa z Jeleniej Góry

wieczorem oglądam sobie Fakty TVN a tu felietonik o truflach, dość bałamutny czyli wirtualny - ktoś szturchający coś (stare purchawki ?) w sosnowym lasku; pan mówiący że jego dziadek zbierał ale on tego nie widział itd.

potem Wiadomości TVP1 o 19:30, felietonik nie tak wirtualny jak w TVN, w zasadzie powtórzenie tych samych elementów z innymi obrazkami


refleksja i anegdotka w kolejnej wypowiedzi
i

#2345
od kwietnia 2001

2007.08.14 20:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
mechanizm tego newsa w mediach wydląda tak

jest sezon ogórkowy, gdyby nie sensacje w koalicji (które nieco wyChamowały zresztą w ostatnich 2-3 dniach) to ogórki byłyby jak dynie

to sezon na wiadomości typu potwór z Loch Ness, wieloryb w Bałtyku, trufle itd.

rano agencje puściły trufle jako "ciekawostkę na dziś", z natury rzeczy było to najpierw w internetowych newsach

fakty tvn i wiadomości tvp1, jako główni wzajemni konkurencji na rynku, zwykle pokazują dokładnie te same tematy

dziś np. trup w afganistanie, kaczmarek, przygotowania do defilady, nowy minister oświaty, trufle
stąd TVP1 musiało mieć wypowiedz koniecznie dzisiaj a nie jutro, bo jutro w wyścigu stacji będą już inne tematy


obiecana anegdotka
-----
Ok 15 po kilku rozmowach telefonicznych tvp1 ze mną, gdy próbałem skontaktować dziennikarkę tvp z ekspertem i jeden z podanych kontaktów odmówił jej wypowiedzi - Pani w tvp wyrwało się westchnienie "jak tu w takich warunkach uprawiać rzetelne dziennikarstwo"
też tak sobie pomyślałem, ale przez delikatność nie zwróciłem uwagi na kuriozalne dla mnie polowanie na wypowiedź przed kamerą na kilka godzin przed emisją

mimo wszystko trzeba jednak powiedzieć że różnica poziomu felietoników w tvn i tvp była zadzwiająca - z plusem na rzecz tvp
i

#563
od października 2005

W swoim nędznym żywocie, nie widziałem trufli. Piszę ogólnie, bo nie widzialem ani białej ani czarnej ...
Nic w tym zresztą dziwnego. Wielu grzybiarzy nie widziało tylu gatunków ryb, które ja złowiłem :-)
Chociaż trufle są tak cenne dla gastronomii, ja wolę ceglastoporego :-)

#1
od marca 2008

2008.03.24 19:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Justa Wieczór (jur_ka)
slyszal ktos kiedys o ZIEMNIAKACH TRUFLOWYCH? wiem ze takie istnieja bo sa np w menu restauracji Magdy Gessler i w niemieckiej tv kiedys je pokazywali prosze o pomoc:)
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji