bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
historia rozwoju pewnego boczniaka
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Uprawa grzybów «

#1

witam
Mnie udało się kupić grzybnię na Allegro 0,5 kg - 6 zł.
właśnie dziś pojawiły się zalązki :) /po trzech tygodniach/
latam do piwnicy jak opętany :/mniam mniam :)

#5

witam
dzisiejsze boczniaki:mniam mniam :)

#1299

2005.06.19 10:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
O jakie juz duże i ładne :-))

#1167

2005.06.19 10:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
yyyyyy...... BOCZNIAKI ??

#6

No właśnie - ja taż się wczoraj zastanawiałam czy to czasem nie opieńki ;)
- no ale dziś wyglądają już znacznie lepiej - znaczy podobniej do boczniaków :)

#7

no to świeże fotki:mniam mniam :)
i

#532

2005.06.19 11:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Konrad - przysyłaj fotki na bieżąco proszę
:o)

#8

OK - następne fotki wieczorem - chyba że nie podrosną ;)
i

#534

2005.06.19 12:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Wysyłaj z taką częstotliwością, żeby było widać różnicę
:o)

#9

OK - rano i wieczorem 10.00 - 21.30 /bo tak wracam z pracy/

#10

dobry wieczór
oto dzisiejsze mini boczniaki ;)
mniam mniam :)
mniam mniam :)
mniam mniam :)

paluchy włożyłem żeby była jakaś skala :/

#11

dzień dobry
poranne fotki
mniam mniam :)
mniam mniam :)
mniam mniam :)

#12

dobry wieczór
oto boczniaczki z wieczora:
/wsadzam paluchy - a może powinienem linijkę/
mniam mniam :)
mniam mniam :)

i

#544

2005.06.20 22:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Konrad, mam propozycję. Rób zdjęcia może raz dziennie, między nami są modemowcy...Będą się wkurzać...hehe!
:-D

#13

dobry wieczór
OK - zdjęcia będą wieczorkiem - ale już nie długo. /grzybki narzuciły takie tempo że szok/

#14

witam
przeprasza że nie dałem fotek wieczorem - awaria śmigła
nied³ugo ju¿

jak widać już niedługo :)
i

#1429

2005.06.24 09:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dopiero teraz tu zajrzałam. Śliczne i apetyczne, prawda?
To miło, że nam pokazujesz krok po kroku, jak rozwija się grzybek. Nie miałam jeszcze okazji czynić tak dokładnych obserwacji.
Ile będziesz miał zbioru w kilogramach? Da się to określić z góry? Jestem laik w sprawach hodowlanych.

(wiadomość edytowana przez jolka 24.Czerwca.2005)

#15

Witam
dzisiejsze fotki dam dopiero wieczorem - lece wyjątkowo wcześnie do pracy
Ile będzie kilo ? - raczej deko :)

przyprowadziłem fachowca - i stwierdził że schrzazniłem proces JAROWIZACJI - i dlatego tak słabo rosną - bo powinny być ponoć dużo większe
JAROWIZACJA: w/g fachowca: moczenie słomy 24h /u mnie 5 min/, 2 x gotowanie słomy /u mnie 2x parzenie/, wymieszanie z grzybnią - i obniżenie temperatury o 5 st. cel. /u mnie brak obniżania temperatury/
pozdrawiam

#16

witam - znów małe zamieszanie z komputerem
to już chyba ostatniee foto - po prostu nie rosną - natomiast w piwnicy jest biało - wysyp zarodników

#30

2005.09.03 22:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Bardzo ładny woreczek z grzybkami. :)

Pewnie jest już po uprawie, niemniej garść informacji, która może się przydać w przyszłości - boczniak do owocnikowania wymaga światła. Bez niego tworzy owocniki blade i wydłużone. Grzybki mogą nie rosnąć, bo otoczenie może być za suche! Z myślą o swoich grzybulcach nabyłem najtańszy, ręczny rozpylacz i opryskiwałem owocniki mgiełką - byle bez przesady, gdy dostaną za dużo to zrobią się papcie, albo też przestaną roznąć lub nawet zgniją. Nie powinno się opryskiwać samych zalążków, starsze grzyby już można.

W tej chwili eksperymentuję z boczniakiem na drewnie. Z braku miejsca trzymam konar na dworze. Wbrew pozorom to znacznie trudnejsza uprawa, niż na słomie. Jesli coś z tego wyjdzie i będą zainteresowani, nie omieszkam podzielić się doświadczeniem.

Pozdrawiam.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Uprawa grzybów «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji