bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to piestrzenica kasztanowata?
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum «

#774
od stycznia 2007

Te grzyby znalazłem po raz pierwszy; rosną w borze sosnowym i to dość licznie.
Czy są jadalne?






(wypowiedź edytowana przez Zwieros 18.kwietnia.2008)

#6607
od maja 2003

2008.04.18 12:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Są śmiertelnie trujące.
Co prawda trucizna w nich zawarta jest rozpuszczalna w wodzie i lokalnie te grzyby są jadane po uprzednim solidnym obgotowaniu i odlaniu wody, ale odradzam ich konsumpcję.
i

#62
od sierpnia 2004

2008.04.18 22:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lepszy rydz (grisza)
trucizna nie jest rozpuszczalna w wodzie niestety, uczą, że ulatnia sie w formie gazu podczas suszenia - także jak już zebrales to polecam suszenie, w czasie gotowania nie ulatnia sie calkowicie - w polsce grzyb uważany za trujący natomiast skupowany przez niekture skupy i sprzedawany do francji gdzie jest ponoć popularny

#782
od stycznia 2007

U nas, dawniej piestrzenica kasztanowata nie była grzybem trującym , a teraz jest nawet śmiertelnie trującym grzybem. Sic! Prawdopodobnie nim zatruła się osoba mająca chory żoładek, albo równoczesnie zjadła coś innego, co spowodowało zatrucie. I to zostało rozpowszechnione. Wydaje mi się że Francuzi mają takie same żołądki jak Polacy.
Mam również przykład odmienny: Kiedyś czernidłak kołpakowaty był grzybem trującym, a obecnie należy do bardzo smacznych grzybów, o czym osobiście przekonałem się. Dziś jadłem też i czernidłaki pospolite ( z jednej kępy), które - o dziwo - wyrosły wiosną. Są nawet smaczniejsze od czernidłaków kołpakowatych.

#6611
od maja 2003

2008.04.20 19:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Krzysztof, więcej o toksynach piestrzenicy pisaliśmy tu:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/697.html

Piestrzenica ZAWSZE była grzybem trującym, tylko odpowiedni sposób przyrządzania eliminował toksyny z owocników (w całości lub cześci). Czernidłak kołpakowaty był grzybem trującym? A jakie toksyny zawierał i co spowodowało, że ich teraz w nim nie ma?

Lepszy rydzu - być może masz rację. Źródła, które cytuję w zalinkowanym wątku mówią co innego (traktując gyromitrynę jako mieszaninę kilku substancji, w tym rozpuszczalnego w wodzie kwasu helwellowego). A według tej (https://www.bio-forum.pl/messages/34/9241.html) instrukcji, zakaz spożywania wody po gotowaniu piestrzenicy też sugeruje, że zostają w niej toksyny. Ale jakoś bardzo upierać się przy tej rozpuszczalności nie będę. Przynajmniej na razie.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji